Ми у Facebook
16.09.2019, 16:40

Майбутньому пенсіонеру. Чи йде у стаж догляд за хворими батьками

Верховний Суд дав чітке роз'яснення.
Українці мають право виходити на пенсію в 60 років за умови, що вони мають достатній страховий стаж. Багато хто, кому не вистачає стажу, намагаються зарахувати в нього періоди догляду за пенсіонерами, хворими або недієздатними членами родини.

Однак Верховний Суд 31 липня 2019 року (справа № 348/2357/16-а) ухвалив рішення, згідно з яким такий стаж не враховується, якщо немає відповідної довідки від лікаря про потребу в постійному догляді.

Догляд за пенсіонером, незалежно від його віку, за відсутності висновку медичного закладу про потребу в сторонньому догляді, не може бути підставою для зарахування періодів такого догляду до стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за віком. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду, розглянувши в касаційному порядку справу за позовом до управління Пенсійного фонду України.

Майбутньому пенсіонеру: що впливає на розмір пенсії

Верховний Суд вказав, що до стажу роботи зараховують періоди догляду не за будь-яким пенсіонером, а лише за тим, який потребує такого догляду (пункт "ж" статті 3 та пункт "є" статті 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення").

Потреба в такому догляді має бути підтверджена відповідним висновком медичного закладу. Адже саме стан здоров'я є тим критерієм, за яким певних осіб відносять до категорії осіб, час догляду за якими зараховують до стажу роботи.

"Непідтвердження статусу особи з інвалідністю І групи, статусу дитини-інваліда чи статусу пенсіонера, який за медичним висновком потребує стороннього догляду, виключає можливість зарахування періоду догляду за ними до стажу роботи" - такий висновок ВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Майбутньому пенсіонеру: Як докупити стаж?
(+ВІДЕО)

Майбутньому пенсіонеру: що треба знати й до чого готуватися (+ВІДЕО)
Трудовий стаж рахуватимуть по-новому
Не вистачає до страхового стажу декілька місяців?


Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами