Ми у Facebook
29.09.2019, 12:38

Крім субсидій: що зміниться в Україні з 1 жовтня

Чого чекати й до чого готуватися вже цієї осені.
ЦІНИ НА ГАЗ

В Україні подорожчає газ для промисловості. Прес-служба "Нафтогазу України" повідомила про ціни на природний газ, які діятимуть з 1 жовтня 2019 року для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання. Залежно від обсягів та відсутності заборгованості, від цих показників, Нафтогаз пропонує газ за ціною 4899-5458 грн за 1000 куб. м без податку на додану вартість (ПДВ) і витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами. У порівнянні з цінами на вересень 2019 року, в жовтні ціни зростуть на 4,9-5,6%.


БЕЗ 1, 2, 5 КОПІЙОК

Із 1 жовтня в Україні вже не можна буде розрахуватися 1, 2 та 5 копійками. Про це повідомили на офіційному сайті Нацбанку. Якщо в когось залишаться такі "білі" монети, їх безкоштовно обмінюватимуть на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років у банках України. До 30 вересня 2020 року - в усіх відділеннях українських банків, а до 30 вересня 2022 року - тільки в Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзенбанк Аваль. Вилучені з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок утилізують, тобто цінний кольровий метал переплавлять.

Грошова реформа: які монети з'являться і які зникнуть у жовтні


ЯКІ ПРОДУКТИ ПОДОРОЖЧАЮТЬ

Як розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, до кінця вересня вересні несуттєво подорожчають овочі та цукор. На останній ціна зросте через дефіцит на світовому ринку. Однак маємо власні залишки з попередніх років. Крім того, у жовтні почнемо варити новий цукор. Менш доступною українцям стане гречка. Крупа подорожчає через зменшення пропозиції. Пшоно ж навпаки подешевшає. Щомісяця до кінця року по 1-1,5% додаватиме хліб. Чорний дорожчатиме швидше. Це пов’язано з дефіцитом жита в Україні.
Також, за прогнозами експертів, традиційно з похолоданням зростуть ціни на овочі, яйця, молоко. А от картопля до кінця жовтня може подешевшати - надто вже накручені ціни через ажіотаж (від 10-12 гривень) на "другий хліб", якого через посуху вродило в деяких регіонах цьогоріч менше.

ПІЛЬГИ ЖИВИМИ ГРОШИМА

Із 1 жовтня в Україні запроваджується монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг.
Як розповіли у департаменті соцзахисту населення Рівненської ОДА, серед осіб, які мають право на пільги – чорнобильці, репресовані, багатодітні сім’ї, ветерани військової служби, ветерани війни, у тому числі інваліди та учасники бойових дій; пенсіонери, які працювали у сільських бібліотеках, освітніх, медичних та культурних закладах. Аби скористатися монетизацією пільг, їм необхідно до 15 жовтня звернутися до місцевих відділів соцзахисту населення та написати заяву, у якій вказати реквізити банку або ж поштового відділення.


СУБСИДІЇ НА ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН

У жовтні починається опалювальний сезон 2019/2010. Тим, хто потребує державної допомоги для оплати житлово-комунальним послуг, починають призначати й нараховувати субсидію, виходячи з доходів за 1-2 квартали 2019 року.

Нагадаємо, у березні цього року стартувала монетизація субсидій – українці отримували гроші готівкою разом з пенсією чи на картку в Ощадбанку. А тепер для отримання грошей на «комуналку» субсидіанти можуть обрати будь-який з уповноважених 34 банків.

Де можна отримати монетизовану субсидію?

Як дізнатися в інтернеті, чи призначена субсидія


НОВІ НОМЕРИ БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ

В Україні міняють всі номери банківських рахунків на міжнародні за стандартом IBAN. Реквізити складатимуться з 29 літерно-цифрових символів, викладених у такій послідовності: код України – UA - 2 літери; контрольний розряд – 2 цифри; код банку – 6 цифр; решта цифр сам рахунок – від 5 до 14 символів.
Державне казначейство та Державна податкова служба повністю перейдуть на міжнародні номери рахунків вже з 1 жовтня. Тож будьте уважні, заповнюючи дані про бюджетні реквізити при сплаті податків, зборів та ін.


БЛИЖНЄ СВІТЛО ФАР

Із 1 жовтня на заміських дорогах необхідно вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар. Ця норма діє з жовтня до травня і покликана зменшити аварійність на дорогах, повідомили у прес-службі Національної поліції. Такою є вимога п.9.8 Правил дорожнього руху. Вона обов’язкова для виконання і покликана підвищити безпеку дорожнього руху на затемнених ділянках дороги у світлу і темну пору доби. Працюючі габаритні вогні збільшують видимість автомобіля для пішоходів та інших учасників руху. Порушення цієї норми правил тягне накладення штрафу у розмірі 425 гривень.


ОСІННІЙ ПРИЗОВ

Із 1 жовтня стартує осінній призов юнаків на строкову службу до Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту України. Нагадаємо, призовний вік в Україні - від 20 до 27 років. Строк служби - 18 місяців, для призовників з вищою освітою - 12 місяців.

Коли на Рівненщині розпочнеться осінній призов


ВИХІДНІ ТА СВЯТА

У жовтні буде 22 робочих дні, а відпочиватимемо дев'ять днів (по 4 суботи та неділі та понеділок, 14 жовтня). У зв'язку зі святом День захисника України, який відзначається на Покрову Пресвятої Богородиці у День українського козацтва 14 жовтня, у нас буде три вихідні поспіль – з суботи по понеділок, 12, 13, 14 числа.
6 жовтня 2019 року всі українські освітяни відзначатимуть професійне свято - День педагогічного працівника (традиційна, ще радянська назва День учителя). В Україні вшановують вчителів, викладачів, працівників навчальних закладів всіх рівнів щорічно у першу неділю жовтня ось уже кілька десятків років поспіль. А починають вітати педагогів вже у четвер в управліннях освіти, а в п'ятницю у своїх навчальних закладах. У суботу, 5 жовтня, Міжнародний день вчителя. Тож святковий період у наших педагогів триватиме аж три дні, хоча додаткових державних вихідних на це не передбачено.


ПЕРЕХІД НА ЗИМОВИЙ ЧАС

В останню неділю жовтня, 27 числа, українці, можливо, останній раз переведуть годинники на годину назад у зв'язку з переходом на зимовий час. Адже країни Європейського Союзу збираються скасувати щорічні переходи на літній/зимовий час.


ТАКОЖ У ЖОВТНІ 2019

- Верховна Рада відновить пленарні засідання та прийняття законів після перерви з 20 вересня по 1 жовтня.
- У Рівному міська влада обіцяє запустити пілотний проект «Впровадження функціоналу безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті м. Рівного». У тролейбусах встановлять термінали для безготівкового розрахунку за проїзд.
- Рівненська обласна філармонія 1 жовтня відкриває ювілейний 80-й концертний сезон.






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ