Ми у Facebook
11.10.2019, 01:00

Як жіночі гормони впливають на сексуальне життя [18+]

Про вплив гормонального фону на сексуальне життя розповів ТСН професор Борис Ворник, головний сексопатолог м. Києва, керівник Центру планування сім'ї, сексології та репродукції.

Як впоратися з гормональним дисбалансом


Гормони мають велике значення в житті людини – і чоловіка, і жінки. Розрізняють кілька груп гормонів залежно від залоз, які їх виробляють. Статева функція здебільшого регулюється статевими гормонами – тими, що виробляють статеві залози чоловіка або жінки. Однак всі види гормонів в організмі взаємопов'язані і мають між собою певні кореляції, тому не тільки від стану і кількості статевих гормонів залежить вплив їх на організм, а й від стану і кількості гормонів інших залоз (щитовидної, надниркових залоз). Якщо «взаємини» між гормонами порушуються, то порушення і захворювання, пов'язані з гормоном однієї залози призводять до того, що порушується функція і всіх інших гормонів. Ось чому не завжди коректно оцінювати сексуальну функцію лише за станом статевих гормонів. І якщо у жінки є якісь сексуальні розлади, їх завжди потрібно оцінювати комплексно і з'ясовувати, що відбувається з гормональним балансом в організмі. Важливо також розуміти, що будь-який дисбаланс у гормональній сфері зменшує сексуальність.

Чоловічі і жіночі гормони


В жіночому і чоловічому організмі виробляються і чоловічі, і жіночі статеві гормони. І якщо в чоловічому організмі мало жіночих статевих гормонів і присутні здебільшого чоловічі, то в жіночому, навпаки, мало чоловічих гормонів, але переважно виробляються жіночі. В організмі представниці слабкої статі – жіночі статеві гормони, естрогени, що впливають на її зовнішній вигляд. Вони відповідають за її форми, колір її шкіри, стан шкіри і волосся, особливість погляду, самопочуття і т. д. Разом з тим чоловічі статеві гормони також впливають на організм жінки, здебільшого стимулюючи його. Ці мікродози андрогенів – чоловічих статевих гормонів – стимулюють у жінки розвиток і функціонування сексуального потягу (лібідо), відповідають за його рівень, за його підвищення або зниження. Це відбувається знову-таки в співдружності з жіночими статевими гормонами.

Секс і вік


Вважається, що у жінки приблизно до 35 років настає пік сексуальної активності. Частково через невелике підвищення преандрогенів – прогестерону, або прогестогенів. З віком у жінки поступово підвищується кількість андрогенів і знижується кількість естрогенів. Кожна жінка в певному віці вступає в клімактеричний період, коли вироблення естрогенів практично припиняється і відбувається процес старіння. При цьому вироблення андрогенів може зберігатися. Іноді у жінок в клімактеричному віці, після згасання функції статевих залоз, може підвищуватися сексуальна активність. Це трапляється рідко, і в цьому разі потрібно проконсультуватися у лікаря.

Слід зазначити, що підвищення сексуальності у жінок з віком пов'язане не стільки з підвищенням андрогенів (їхня кількість може і не змінюватися, а з тим, що у неї вже розроблена, натренована її сексуальна функція, вона не боїться і не хвилюється. У більшості жінок є сексуальний досвід і постійний статевий партнер, більшість вже народили дітей, вирішили питання з контрацепцією і не бояться небажаної вагітності або ризиків інфекцій, що передаються статевим шляхом. Тобто жінка почувається більш розкуто, і завдяки цьому підвищується сексуальність, вона починає насолоджуватися статевою функцією. Водночас андрогени, кількість яких може залишатися і незмінною, як було зазначено вище, просто забезпечують жінці можливість і здатність отримувати сексуальне задоволення.

Секс і клімакс


У клімактеричний період лібідо зберігається. Тобто зберігається і бажання, і здібності, і можливості до статевого життя. Жінка, як і чоловік (навіть частіше, ніж чоловік), може жити статевим життям до самого скону. Якщо у неї не вистачає естрогенів (а їх все-таки не вистачає після клімаксу), то замісна гормонотерапія призначається жінкам не стільки для того, щоб зберегти сексуальну функцію, скільки для збереження зовнішнього вигляду жінки, її стану здоров'я і психіки. Ця замісна терапія дозволяє жінці ще багато років насолоджуватися і собою, і своїм становищем в навколишньому світі.

Секс і менструальний цикл


Залежно від фаз менструального циклу сексуальна активність визначається коливанням гормонів в початковому періоді (у перші дні місячних), на другій фазі циклу (в середині циклу, коли відбувається овуляція) і в третій фазі – фазі згасання, останній фазі циклу. Залежно від коливань гормонів в різних фазах циклу жінка по-різному відчуває статевий потяг і бажання. Вважається, що лібідо найбільш підвищене в середині циклу. Це і зрозуміло: відбувається овуляція, в цей час здійснюється зачаття, і сама природа будить в жінці бажання жити статевим життям. Однак це дуже індивідуальний показник, і у різних жінок сексуальне бажання у різні стадії циклу може виявлятися по-різному. Важливо прислухатися до себе, знати свій організм і адекватно ставитися до коливань сексуального потягу протягом всього менструального циклу. Це фізіологічний ритм життя, і у кожної жінки він може бути різним. При цьому не варто порівнювати себе і підганяти під інших жінок або прочитане в засобах масової інформації.

Лібідо і закоханість


Як би не поводилися гормони, на сексуальність впливає психологічний стан жінки. Подумайте: якщо жінка, перебуваючи в тій фазі циклу, в якій у неї знижена сексуальність, закохується, що переможе – емоції або фаза циклу? Природно, її сексуальність у стані закоханості буде підвищена. Тому можна з упевненістю сказати, що стан закоханості робить жінку залежною від гормональних коливань.





На правах реклами