Ми у Facebook
13.10.2019, 15:40

Кому зимову субсидію дадуть «автоматом», а кому писати заяву

Державну знижку на оплату житлово-комунальних послуг тепер проводять двічі на рік.
Із 1 жовтня починають призначати й нараховувати так звані “зимові” субсидії.

На опалювальний сезон 2019-2020 у правилах нарахування субсидій практично нічого не змінилося. Категорії громадян, які мають право звернутися за субсидіями, залишилися ті самі. Вимоги до оформлення та подання документів такі ж, як і в 2018 році. А ось у порядку оформлення субсидій та отриманні виплат з 1 жовтня відбувся ряд помітних змін.

Субсидії 2019: кому дадуть і в кого заберуть державну допомогу


ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ МОЖНА ОНЛАЙН

Субсидію 2019 тепер можна оформити через інтернет, тобто не виходячи з дому і не вистоюючи в чергах до інспекторів місцевих органів соцзахисту.

Щоправда, для цього потрібно мати електронний цифровий підпис (ЕЦП, який отримують в податковій, у спеціальних центрах Мін’юсту чи за допомогою Приват24), або пройти спеціальну банківську верифікацію (BankID).

Як і в 2018 році, можна зайти на сайт Міністерства соціальної політики України www.msp.gov.ua, вибрати рубрику "Е-Сервіси". Там необхідно буде пройти реєстрацію. Вона можлива одним з трьох способів: 1) з адресою електронної пошти, 2)з електронним цифровим підписом, 3) за допомогою BankID.

Реєстрація та вхід через електронну пошту на ресурсі Мінсоцполдітики subsidii.mlsp.gov.uaдозволяють направити до відділення соцзахисту документи в електронній формі. Але це тільки для попереднього розгляду. Якщо попереднє "добро" отримано, про що на ваш e-mail прийде електронний лист, і все одно доведеться йти в управління соцзахисту й нести з собою оригінали документів, щоб завершити оформлення субсидії.

Інші два варіанти входу в систему оформлення субсидій 2019 - за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП) та з банківською верифікацією-ідентифікацією не передбачають особистої присутності при оформленні субсидії, тож все буде зроблено онлайн.

До речі, якщо електронний цифровий підпис в Україні отримали ще досить мало людей (переважно приватні підприємці, директори, бухгалтери), то банківську ідентифікацію проходили набагато більше.

Верифікація BankID має на увазі фотографування клієнта у відділенні банку та отримання його підпису в електронному вигляді - на планшет. Увійшовши в систему оформлення субсидій по цифрового підпису або BankID, можна відразу заповнити заяву і скласти декларацію – два основні документи, які необхідно подати при оформленні субсидії. У цьому випадку відвідувати відділення соцзахисту особисто не буде необхідності.

Як дізнатися в інтернеті, чи призначена субсидія


КОМУ ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ ЗАНОВО

Якщо була призначена субсидія на минулий опалювальний період, у складі вашої сім'ї не відбулося змін, у першому півріччі цього року ви не робили дорогих покупок вартістю понад 50 тис. грн тощо, члени вашої родини отримують пенсію та працюють офіційно, домогосподарству призначать та нарахують субсидію автоматично. Адже всі відомості про субсидіантів тепер можна перевірити з допомогою спеціальних електронних реєстрів.

Однак заяву та декларацію для оформлення субсидій необхідно подавати таким категоріям громадян:

- хто вперше звертається за субсидією;
- якщо раніше питання призначення субсидії вирішувалося на комісії;
- ті, хто орендує житло;
- внутрішньо переміщені особи;
- якщо за останній рік відбулися зміни в складі сім'ї (наприклад, неповнолітня дитина досягла 18-річного віку, люди одружувалися, розлучалися, помирали тощо);
- якщо раніше субсидія була призначена на осіб, які фактично проживають у приміщенні;
- якщо в родині є люди працездатного віку, які не отримують доходів або їхні доходи менші мінімальної заробітної плати.

Чи потрібно щось робити для отримання субсидії за новими правилами


МОНЕТИЗАЦІЯ СУБСИДІЙ

Головне нововведення 2019 року - монетизація субсидій. Якщо на початку 2019 року, коли монетизація була тільки введена у вигляді експерименту, отримувати "живі" гроші мали право лише окремі категорії субсідіантов, то тепер така можливість надається всім, і не лише у відділеннях Ощадбанку та Укрпошти, а в інших банках.

Нагадаємо, нарахування субсидій в останні роки відбувається два рази в рік: на опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня) і на літній період (з 1 травня по 30 вересня).

Головна умова для призначення субсидії та ж - витрати родини на комуналку не повинні перевищувати 15% сукупного доходу сім'ї.

Щоправда, грошей на субсидії населенню в проекті держбюджету на наступний рік виділено набагато менше. Чи вистачить грошей на субсидії 2020?

Субсидія 2019. Кому не дадуть і кого змусять повернути






На правах реклами