Ми у Facebook
14.10.2019, 12:05

Переваги лікування лазером в стоматології

Лікування зубів не можна назвати приємною процедурою. У багатьох людей тільки при одному вигляді бормашини починають дрижати колінки. Однак, сучасна стоматологія постійно впроваджує новітні методики, безболісні і надійні, які кардинально змінюють ставлення пацієнтів до лікування стоматологічних захворювань. Так, все більшої популярності набирає одна із прогресивних і високоефективних технологій, яку пропонує лазерна стоматологія.

Лікування зубів за допомогою лазера


Лазер — це дивовижний пристрій, що випромінює потік електромагнітних хвиль. Він має унікальні властивості, які дають змогу перетворити стоматологічні маніпуляції на задоволення. Це відбувається завдяки високій точності приладу, потужність та інтенсивність якого легко налаштовується в залежності від виду лікувальної роботи, що проводиться стоматологом.

Лазерне лікування зубного ряду та ротової порожнини є безболісною і нетравматичнрю процедурою. Важливо, що промінь світла забезпечує локалізований вплив, тобто діє на чітко визначену уражену тканину, не зачіпаючи здорові ділянки. Ці фактори дають йому значні переваги при наданні стоматологічних послуг в порівнянні із традиційними методами.

Крім цього, застосування лазеру має ще багато інших переваг, серед яких:

• безконтактність при лікуванні, що виключає ризик інфікування здорових тканин;
• знищення бактерій лазерним випромінюванням, що є ефективною профілактикою розвитку карієсу;
• проведення лікувальних процедур без застосування анестетиків;
• герметизація кровоносних судин у місцях впливу, що забезпечує маже безкровні розрізи;
• значне скорочення тривалості стоматологічних маніпуляцій, реабілітаційного періоду та загоєння ранок після хірургічного втручання;
• лікування лазерним пристроєм не потребує шліфовки, оскільки не залишає сколів та мікротріщин на зубній емалі.

Напрямки використання лазерів в стоматології


Лазерна терапія практично не має меж та може застосовуватися майже при кожному стоматологічному втручанні. Це і лікування карієсу та ускладнень, які виникають внаслідок нього, дезінфекція зубних каналів, пластика м’яких тканин порожнини рота, захворювання ясен і їх профілактика, відбілювання та протезування зубного ряду, установка імплантів і брекетів, хірургічні операції, естетичні процедури, тощо.

При цьому, якщо дотримуватись базових правил безпеки, які в основному стосуюються захисту очей, лазер в стоматології абсолютно безпечний, оскільки не випромінює шкідливих для організму людини променів.

Однак, потрібно зауважити, що при всіх перевагах лазерного лікування зубів над традиційним, існують такі стоматологічні маніпуляції, виконання яких лазерна система не може забезпечити в повному обсязі через значне тепло, що утворюється внаслідок її роботи. Насамперед, це стосується випадків, коли при лікуванні застосовуються обертальні технології.

Види лазерних пристроїв


В залежності від структури поверхні ротової порожнини, на якій проводиться лікування, застосовуються різні лазерні пристрої. Лазерна терапія в стоматології здійснюється за допомогою наступних видів лазера:

• вуглекислого (СО2) — призначений для м’яких тканин;
• діодного — практикують на м’яких тканинах для отримання більш естетичних результатів;
• ербієвого — універсальний, оскільки однаково добре підходить для роботи і на твердих, і на м’яких ділянках;
• інших (аргонового, гелієво-неонового, неодимового), які поступово витісняються більш сучасними і ефективними системами, що перелічені вище.



Лазери відрізняються один від одного основними характеристиками, а саме — довжиною хвиль, розрядом, тривалістю імпульсу та глибиною проникнення, від яких безпосередньо залежить вплив променів на біологічні структури.

Діодний лазер в стоматології є найбільш поширеним івикористовується частіше за інші лазерні системи. Це пов’язано з низкою причин, серед яких:

• функціональність;
• компактні розміри;
• високий рівень безпеки;
• надійність;
• простота у використанні та обслуговуванні;
• порівняно невисока і доступна вартість.

Широкі можливості демонструє ербієвий лазерний пристрій, особливо в терапії твердих тканин. За допомогою подачі струменю холодної води вдається уникнути сильного нагріву ділянок, де проводиться лікування.

Не зважаючи на вартість лазерного лікування, якев середньому сягає 2 тис. грн., але повністю себе виправдовує, лазерна стоматологія впевнено крокує у майбутнє, забезпечуючи неймовірний комфорт, абсолютну безболісність і високу якість стоматологічних послуг різної складності.





На правах реклами