Ми у Facebook
17.10.2019, 12:00

Все, що потрібно знати про строкову службу призовникам

Фото ілюстративне

1 жовтня в україні розпочався призов на строкову службу.
До слова, на Рівненщині плаанують призвати 500 юнаків.

Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року №744/2014, військовослужбовців строкової служби до виконання завдань в зоні бойових дій залучати заборонено. Виняток становлять лише ті, хто висловить особисте бажання – за контрактом, відправитися на передову. Причому спочатку солдат все одно повинен буде пройти спеціальне навчання, і лише потім зможе підписати контракт зі Збройними Силами України.

Які терміни проведення призову на строкову службу в 2019 році?


Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України. На 2019 рік встановлені такі дати: весняний призов (який вже відбувся) - з 1 квітня по 31 травня. Осінній - призначений на період з 1 жовтня по 31 грудня.

Який призовний вік?


На строкову службу беруть осіб від 20 до 27 років. Раніше призивали хлопців від 18 до 25 років. Однак і зараз 18- та 19-рiчні можуть йти на службу, але тільки на добровільних засадах.

Скільки часу служитимуть в армії?


Термін перебування на строковій службі збільшився. Для тих, у кого немає вищої освіти, — до півтора року (раніше було 12 місяців). А тi, хто має диплом про повну вищу освіту – диплом магістра або спеціаліста, служитимуть рік i два місяці.

Що робити, якщо принесли повістку?


Згідно з законом, призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у ній. Треба пам’ятати, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Це теж прописано в законі. Тобто, коли оголосять про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.
Не з’явитися можна лише через поважні причини. До них зараховують: стихійне лихо, хворобу призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Інші причини не вважаються вагомими і можуть бути розцінені, як ухилення від армії.

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?


В Україні за порушення законодавства про військову службу передбачена адміністративна і кримінальна віповідальність. В якості адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Кримінальна відповідальність настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років. В більшості випадків таке покарання є умовним, але судимість буде.Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

Хто має право на відстрочку від служби?


Треба зауважити, що всі, хто має законні підстави для відстрочки, можуть отримати її без проблем. Головне - прийти до військкомату та надати пакет документів, які підтверджують це право. І відстрочку нададуть. Є декілька видів відстрочки: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти, пов’язана із продовження професійної діяльності.

Відстрочки за сімейними обставинами надаються:

Тим, хто має непрацездатну матір або батька, або іншого родича за яким він здійснює догляд.
Має дитину віком до трьох років
Самостійно виховує дитину (без матері)
Має двох і більше дітей
Має дитину з інвалідністю
Має вагітну дружину або дружину, яка є людиною з інвалідністю
Якщо брат служить в цей же час в армії.
Відстрочка за станом здоров’я надається:

Тим, хто має тимчасові проблеми зі здоров’ям (відстрочка надається на строк до 1 року)
- Часто на практиці результати медичної комісії свідчать, що чимало потенційних солдатів зовсім непридатні для служби в Збройних Силах України за станом здоров’я. Тобто медична комісія у військкоматі приносить користь, адже дозволяє оцінити стан здоров’я призовників та виявити небезпечні хвороби.

Відстрочка для здобуття освіти надається на весь період навчання тим, хто навчається:

у школах та ПТУ, але у разі досягнення 21-річного віку відстрочка втрачає силу;
у вищих навчальних закладах з денною формою навчання. Ті, хто здобувають освіту на заочній формі – таке право втрачають.
у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання;
в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Відстрочка, пов’язана із продовженням професійної діяльності:

Вчителям з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю у сільській місцевості
Медикам (за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю у сільській місцевості)
Священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні зклади і займають посаду в релігійних організаціях, що діють за статутом, зареєстрованим у встановленому порядку, - на весь період їх роботи за спеціальністю у сільській місцевості
Поліцейським (на весь період роботи за фахом)
Відстрочка надається також особі, якій повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом - до прийняття відповідного рішення.

Хто може отримати звільнення від призову в армію?


Непридатні за станом здоров’я
Молоді люди старші 27 років
Ті, які отримали військове звання на військових кафедрах у вузах. (Але згідно з наказом МО №170 стаття 10, звільнення не стосується громадян України віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче бакалавра та яким присвоєно відповідне первинне військове звання офіцера запасу, відповідно до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". У разі потреби наказом Міністра оборони України вони можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу).

Для деяких призовників строкова служба може стати початком кар’єри, адже не всім одразу вдається вступати до вузів. Служба в армії – гарна альтернатива. Якщо з 18 років, то за контрактом. Призовник отримуватиме зарплатню, пільги, за бажанням зможе продовжити службу, вступити до військової академії тощо.

За матеріалами globynska-gromada.gov.ua





На правах реклами