Ми у Facebook
30.10.2019, 11:50

Рівненщина: Жінка заразилась небезпечною хворобою від мишей

Жителька Млинівщини захворіла на лептоспіроз. Ймовірним джерелом зараження були гризуни.
26 жовтня в області лабораторно підтверджений діагноз «Лептоспіроз» у мешканки Млинівського району.

Захворювання викликане серогрупою лептоспір Яваніка.

17 жовтня у жінки з’явилися перші симптоми хвороби: висока температура тіла 39,5 С, головний біль, слабість, госпіталізована у відділення реанімації Млинівської районної лікарні. При епідрозслідуванні спеціалістами Державної установи «Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» виявлено, що ймовірним джерелом зараження були гризуни, яких хвора бачила на городі під час збирання гарбузів. Епідрозслідування триває.

Епідемічна ситуація з лептоспірозу в області залишається напруженою. За 10 місяців 2019 року зареєстровано 5 випадків захворювання: у Рівненському - 1, Острозькому - 3, Млинівському – 1 районах. За аналогічний період 2018 р. лептоспірозом захворіло 2 жителів м. Рівне.

Лептоспіроз – гостре інфекційне зоонозне захворювання людей і тварин, спричинено лептоспірою. Основним резервуаром збудника лептоспірозу в природі є дрібні гризуни, особливо ті, у яких інфекція проходить у вигляді безсимптомного носійства або ж хронічного процесу в нирках. Що стосується Рівненщини, то це, насамперед, миші та щурі.

Захворювання людей спостерігається переважно у літньо-осінній період. Зараження відбувається при купанні, рибалці, використання води для миття та її вживанні з відкритих водоймищ, під час сільськогосподарських робіт (при покосах трави, збиранні врожаю), при догляді за хворими тваринами, споживанні харчових продуктів забруднених виділеннями гризунів, уражених лептоспірами та молока від хворих тварин.

Збудники проникають в організм людини або тварини через пошкоджену шкіру (рани, тріщини) і слизові оболонки рота, шлунково-кишкового тракту та інших органів. У більшості людей інфікованих збудником лептоспірозу, хвороба починається гостро, з ознобу, температура тіла підіймається до 39-40 градусів і вище, з’являються скарги на сильний головний біль, ломоту в усьому тілі, біль у м'язах, особливо литкових. Зростає ниркова та печінкова недостатність. Від людини до людини лептоспіроз не передається.

У 2019 році спеціалістами лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ “Рівненський ОЛЦ МОЗ України” досліджені мишовидні гризуни, відловлені на полях Рівненського, Костопільського, Здолбунівського районів. Лабораторними дослідженнями встановлено, що 14,8% відловлених гризунів були хворі або носіями лептоспір.

Основне в профілактиці захворювань лептоспірозу – це знищення гризунів та створення таких умов, які запобігають забрудненню їх виділеннями харчових продуктів та питної води. Але коли в господарстві й тим більше житлових приміщеннях гризуни все ж таки є, слід подумати про проведення дератизації (знищення гризунів).





На правах реклами