Ми у Facebook
10.11.2019, 12:40

«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту

Як правильно вживати білокачанну, брюссельську, пекінську, цвітну і броколі? Яка капуста корисніша - свіжа або квашена, біла або червона? Корисні поради від експертів програми про якість життя.
31 жовтня на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений капусті.

Як правильно вживати білокачанну, брюссельську, пекінську, цвітну і броколі? Яка капуста корисніше - свіжа або квашена, біла або червона? За якими ознаками можна визначити якість цього овоча?

У студії ток-шоу експерти озвучили 5 важливих причин полюбити капусту і розповіли про те, як правильно її вибирати і зберігати, а також - чим вона корисна для нашого здоров'я.




Причина №1. Капуста - джерело вітамінів.

«У капусті містяться майже всі відомі вітаміни, а також - фітонциди, ферменти, мінеральні речовини: кальцій, калій і навіть залізо, - розповідає лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. - Список її переваг вселяє повагу. Вона багата на клітковину і робить благотворний вплив на травну систему, стимулює метаболізм, м'яко очищає організм, виводить шлаки, токсини і холестерин. Крім того, капуста низькокалорійна: в 100 г овочу - всього 28 калорій, це прекрасний продукт для людей, які хочуть схуднути або підтримати свою форму. Однак капусту можна їсти не всім. Протипоказана вона при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: панкреатитах і гастритах в стадії загострення. Також не рекомендується давати її дітям до 3-х років».


Причина №2. Червона капуста корисніше білої, а квашена - корисніше свіжої.

«Якщо порівнювати білокачанну капусту і її найближчу родичку - червонокочанну, то остання містить більше білка і вітаміну С, в 4 рази більше каротину і вдвічі більше клітковини. При цьому вона менш калорійна, краще засвоюється і довше зберігається, - продовжує лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. - А у квашеній капусті в порівнянні зі свіжою більша кількість аскорбінової кислоти, а вітаміну Р - в 20 разів більше. Цей продукт не тільки насичує організм вітамінами, але і виступає в ролі природного пробіотика. В квашеній капусті містяться цукор і молочнокислі бактерії, які насичують мікрофлору кишечника, підвищуючи імунітет».


Причина №3. Правильну капусту можна довго зберігати.

«Вся капуста ділиться на 3 види по термінах вирощування: рання, середня і пізня. Для квашення потрібно вибирати пізньостиглі сорти з солодким смаком, а для салатів - ранньостиглі, - пояснює агроном Юрій Підлужний. - Свіжа капуста середньо- і пізньостиглих сортів може зберігатися до 10 місяців при температурі від 0 до +3 градусів в природному положенні - качаном вниз, інакше вона може прорости. Вологість в приміщенні повинна становити 90 - 95%. Зберігати овоч в свіжому або квашеному вигляді можна в холодильнику. Це нітрохи не зменшує поживних властивостей капусти. А ось підгнилі, тріснуті плоди, а також качани з очищеним листям не призначені для тривалого зберігання».



Причина №4. Сік червоної капусти - натуральний барвник.

«Червоноголова капуста містить антоціани - барвники, які надають їй насичений фіолетовий колір, - пояснює дослідник-експериментатор Дмитро Лук'янов. - Якщо дрібно нарізати капусту, залити її окропом і залишити на 20 хвилин - вийде фіолетовий розчин, який можна додавати в майонез або крем, щоб їх пофарбувати. При зміні РН цього розчину на лужний або кислий зміниться його колір. При додаванні в нього харчової соди вийде зелений, а лимонного соку - яскраво-малиновий. Так за допомогою натуральних природних барвників можна зробити свою їжу різнобарвною!»



Причина №5. Капустяний лист позбавить від синців.

«Капуста - це смачно, корисно і в більшості випадків - дешево. Не дивно, що з давніх часів вона має репутацію ключового овоча на кухні: з неї роблять салати, тушкують, варять, квасять, - говорить телеведуча Світлана Леонтьєва. - Я люблю всяку. У салатах - свіжу пекінську, взимку - квашену білокачанну, в будь-який час року - тушковану кольорову. Крім того, капуста в нашій родині завжди була ліками. Капустяний лист відмінно знімає синяки. Для цього потрібно розім'яти соковитий лист руками і прикласти до забитого місця - все швидко пройде. Якщо ниють суглоби - потрібно намазати на капустяний лист мед і прикласти до хворого місця - біль як рукою зніме. Капуста розсмоктує внутрішню гематому, знімає запалення і допомагає вгамувати біль».




Ще більше корисних порад про капусту - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»:




ДО ТЕМИ
Гарбуз та його властивості: 5 порад від експертів «Корисної програми»
5 корисних порад від ведучого "Корисної програми" Олександра Лук'яненка
Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми»

Текст і фото - прес-служба телеканалу «Інтер».






На правах реклами