Ми у Facebook
12.11.2019, 08:00

ТОП-7 найкорисніших продуктів листопада

Сезонні овочі та фрукти варто включати в свій раціон, бо це смачно і корисно. Редька і хурма, капуста й айва - всі ці продукти багаті на вітаміни, які так необхідні людському організму.
АЙВА

Плід має сильний аромат і терпкий смак. Це джерело харчових волокон, антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Плід містить таніни і багато вітаміну С. Айва є хорошим джерелом кальцію, заліза, калію, магнію і міді.

В айві містяться залізо і мідь, які беруть участь в синтезі гемоглобіну. Вітамін С і флавоноїди зміцнюють стінки капілярів і великих кровоносних судин. Біологічно активні сполуки в айві зміцнюють імунітет.

ГРАНАТ

Цей плід корисний тим, що має багато вітамінів, клітковини, мікроелементів, які потрібні для роботи мікрофлори. Гранат відмінно допомагає організму справитися з різними недугами. До складу плодів входять вітаміни (C, B6, B12) і мінеральні речовини (кальцій, залізо, фосфор, магній, марганець, хром, мідь, натрій і багато інших).

ХУРМА

Вітаміни, які містить хурма (С, РР, Е, А) і мікроелементи (кальцій, калій, залізо, фосфор, марганець, магній, йод, мідь) допомагають при авітамінозі, малій кількості червоних кров’яних тілець і при цинзі. Деякі кардіологи призначають своїм пацієнтам як лікувальний і профілактичний засіб плоди хурми для виведення зайвої води з організму пов’язаною з поганою роботою серця. Провітаміни хурми сприятливо впливають на організм, допомагають відновити нормальну діяльність головного мозку при енцефалітах і крововиливах, заспокоїти надмірно збуджену нервову систему, підвищити працездатність. Йод, що міститься в хурмі, заповнює його недолік в організмі при порушенні роботи щитоподібної залози.

ГАРБУЗ

Багатий на вітаміни, має в складі багато калію, кальцію, магнію, заліза, міді, кремнію та ін. Крім того, в м'якоті гарбуза багато пектинів – харчових волокон, які м'яко очищають кишечник.

МАНДАРИН

У його м`якоті багато цукру, вітаміни, пектинові речовини, клітковина, органічні кислоти, солі, фітоніціди. А в шкірці є ефірна олія з альфа-лімоненом, альдегідами, спиртами, а також метиловим ефіром.

РЕДЬКА «ДАЙКОН»

Перш за все дайкон – «санітар» нирок і печінки, а ще справжній рекордсмен за кількістю вітаміну С, що входить до його складу. Вітамін С в поєднанні з вітаміном В, надає прекрасну заспокійливу дію на нервову систему. Також, як редиска і редька, дайкон містить багато солей калію, які виводять з організму зайву воду. У ньому є й солі кальцію, а також клітковина, пектинові речовини, вітамін С. Він має властивості стримувати ріст бактерій і тому пригнічує шкідливу мікрофлору кишечника. Його, як і редьку, рекомендують при застуді, захворюваннях жовчного міхура.

ЖУРАВЛИНА

Журавлина багата вітамінами, пектиновими речовинами, органічними кислотами і цукрами. Ця осіння ягода багата на вітамін С, руктозу і глюкозу, в меншій мірі – сахарозу,бетаїн, лимонну кислоту.Фенольні антиоксиданти також збільшують рівень "хорошого" холестерину і зменшують рівень "поганого".Журавлина зменшує головні болі, знижує вміст протромбіну в крові, підвищують еластичність, міцність стінок кровоносних капілярів. Ягоди журавлини корисно вживати при підвищеному кров'яному тиску, гіпо-і авітамінозі С.





На правах реклами