Ми у Facebook
16.11.2019, 11:10

В Україні заборонять пластикові пакети

Верховна Рада вже підтримала законопроєкт 2051-1 у першому читанні. На які види поліетилену і пластику запровадять обмеження і для яких продуктів і товарів залишать звичні прозорі пакетики?
Про це 12 листопада 2019 року повідомляє офіційний веб-портал Верховної Ради України.

Нині Проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України готується до другого читання.

Згідно з документом, заборона поширення пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм передбачена з 1 січня 2022 року.

Це обмеження не буде поширюватися на біорозкладні пластикові пакети і надлегкі пластикові пакети шириною до +225 мм (без бічних складок), глибиною до 345 мм (з урахуванням бічних складок), довжиною до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для упаковки і (або) транспортування свіжої риби та м’яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які поширюються в об’єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що кожен українець щорічно використовує близько 500 поліетиленових пакетів. Для порівняння: в ЄС цей показник наближається, в середньому, до 90 пакетів.

Основною альтернативою пластиковим пакетам у світі є біорозкладні пакети (біопакети).

Вони зовні схожі на звичайні, але відрізняються тим, що при їх виробництві у сировинну суміш додають спеціальну присадку, наприклад, біорозкладні додатки. Завдяки цьому біопакети через 2-3 роки стають ламкими, крихкими, значно тоншають та зменшуються у розмірах і зрештою розкладаються на воду, вуглекислий газ, гумус чи інші органічні речовини.

Для порівняння - традиційні пакети з пластику та поліетилену не розкладаються в землі упродовж 200-500 років, виділяють СО2 при горінні. Це вбиває величезну кількість риб, ссавців і птахів.

ФОТОФАКТ: У редакцію "ОГО" ходять з екоторбами
Zero waste – це по-європейськи





На правах реклами