Ми у Facebook
18.11.2019, 17:48

“Церква і мова мають велике значення для України”, - ректор РДГУ Руслан Постоловський

У Рівному, в стінах Рівненського державного гуманітарного університету, традиційно зібралися науковці та духовенство, аби обговорити різноманітні аспекти релігійного життя в Україні.
Сьогодні, 18 листопада, відбувся Всеукраїнський круглий стіл “Церква, історик, епоха”, який організував колектив Рівненського державного гуманітарного університету, кафедра філософії РДГУ, Міждисциплінарний центр з питань дослідження релігії, науки, культури, Рівненська єпархія ПЦУ.

Подібні заходи мають велику вагу.



“Як історик хочу зазначити, що українська церква та українська мова мають велике значення для самобутності України, для життя народу, адже вони є запорукою незалежності нашої країни. Як кажуть, що без української мови немає України, так без української церкви немає України. Саме тому я дуже багато працював для утвердження Православної Церкви України від самого початку. І хочу наголосити, що подібні зустрічі науковців, які багато років поспіль відбуваються в стінах РДГУ, мають непересічне значення для розвитку і церковного життя, і для розвитку Української Православної Церкви”, - наголошує ректор РДГУ Руслан Постоловський, кандидат історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії, член-кореспондент Міжнародної слов'янської академії наук. Заслужений діяч науки і техніки України.



Такі науково-практичні заходи уже стали доброю традицією для РДГУ:

“Наш університет разом з Рівненською єпархією створили Спільний центр міждисциплінарних досліджень з питань науки, релігії та культури. Ми разом із єпархією проводимо конференції, спільні заняття семінаристів та студентів. Нещодавно ми видали монографію “Служіння Богу — це служіння людям. Історія Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату”. Прагну підкреслити, що коло питань, які ми будемо обговорювати сьогодні, мають велике значення і для церкви, і для українського суспільства”, - зазначає Людмила Шугаєва, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософії Рівненського державного гуманітарного університету.




Наукове осмислення церковного життя неабияк актуальне сьогодні, адже Православна Церква України зараз активно розвивається:




“Рівненський державний гуманітарний університет добре знаний тим, що має активну і тісну співпрацю з Рівненською єпархією з часів вже тоді помісною православною церквою Київського Патріархату. Нині ми стали набагато сміливіші, маємо офіційне визнання, ми маємо Томос, маємо той статус, про який мріяли не лише ми, але й попередні покоління вірян та духовенства України. Впевнений, що наша церква продовжить свій плідний розвиток в майбутті”, - підкреслює Архиєпископ Рівненський і Острозький ПЦУ Іларіон.



Доповіді учасників, які пролунали під час конференції, були присвячені багатьом явищам духовного, церковного та світського життя: приміром, доповідь рхиєпископа Рівненського і Острозького ПЦУ Іларіона була присвячена значенню надання Томосу для об’єднання українського православ’я та визнання автокефального статусу Української Православної Церкви (Православної Церкви України); Роман Павелків, доктор психологічних наук, перший проректор РДГУ проаналізував психологічні аспекти релігійного культу та інші.

Учасники Всеукраїнського круглого столу “Церква, історик, епоха” проаналізували велику кількість наукових питань, які стосуються релігійного і світського життя.





На правах реклами