Ми у Facebook
23.11.2019, 18:54

Що таке ектенія?

фото з pomisna.info

Духовенство пояснює складні поняттня.
На сторінці Православної церкви України у мережі Фейсбук з’явилося таке пояснення цього поняття.

Ось що йдеться у повідомленні:

Під час богослужінь ви, мабуть, не раз чули молитовні прохання і звертання до Бога від імені всіх присутніх, які зазвичай виголошує священнослужитель і які закінчуються прославлянням Пресвятої Трійці. Їх певне поєднання (сукупність) називається ектенією.

Слово «ектенія» прийшло до нас із грецької мови, де воно означає «протяжне, ревне моління». У давні часи, та й зараз, ці молитви залишаються глибокими, сповненими почуття, прохання та подяки Господеві.

Важливо, що люди теж є співслужителями, і в цьому – глибокий символізм єдності церковної спільноти, пастиря і пастви. Моління побудоване у формі діалогу: на прохання священнослужителів відповідають співом хор або віряни.

Ектенія є лише у православному та католицькому богослужінні. Існує кілька типів ектеній: велика (або мирна), мала, сугуба (чи потрійна), прохальна, заупокійна, ектенія за оголошених та ін.

Ектенії несуть у собі глибокий сенс. Найперше вони нагадують, що просити у Господа не соромно. Таким чином, людина визнає, що центр її буття не в ній самій, а в Богові.

Найбільше прохань міститься в мирній, або великій, ектенії. Цією молитвою у Бога благають про виконання найбільших потреб людства: мир з неба і спасіння душ, захист від сил зла, єдність святої Церкви, збереження подорожніх, недужих, знеможених та поневолених. І в кінці священник виголошує: «Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків», нагадуючи про троїчне буття Господа.

Прислухайтеся уважніше до піснеспівів, відкрийте до слів молитви своє серце, відчуйте єдність духовної спільноти. У ревній молитві просіть у Господа про зцілення від немочей, пристрастей, внутрішніх ран, страхів і страждань. І якщо ви вкладете в молитву всю свою щирість, то кожного разу виходитимете з храму сповненими добра, тепла, Божої любові та благодаті.


Нагадаємо, нещодавно в Києві служив Митрополит Епіфаній. Як Православна Церква України ставиться до щеплень?





На правах реклами