27.11.2019, 14:50
«Корисна програма»: 5 причин включити сало в щоденне меню
Цей універсальний продукт давно став українським національним надбанням. Його запікають, коптять, солять, смажать, додають в різні страви і роблять святкові закуски.
При цьому фахівці запевняють: сало в раціоні не тільки смачно, але і корисно.
На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко й експерти програми з'ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров'я.
«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза - 40-50 грамів в першій половині дня», - розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.
За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:
1. Заповнює нестачу вітамінів.
Сало - багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.
2. Захищає від інфаркту та інсульту.
Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.
3. Зміцнює імунітет.
Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.
4. Зігріває в мороз.
У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало - дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.
5. Корисне при смаженні.
На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало - унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.
Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. «При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, - стверджує технолог Євген Андрієнко. - Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала - м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала - 3-5 сантиметрів».
Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон.
«Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, - зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». - Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало - справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»
Ще більше корисної інформації про сало - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://youtu.be/cZWazDQxcsI
Текст і фото надала прес-служба телеканалу "Інтер".
ДО ТЕМИ:
5 корисних порад від ведучого "Корисної програми" Олександра Лук'яненка
Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми»
«Корисна програма»: як правильно вибрати варену ковбасу (ПОРАДИ + ВІДЕО)
Як вибрати якісну варено-копчену ковбасу? (+ВІДЕО)
На телеканалі «Інтер» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений салу. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко й експерти програми з'ясували, як правильно вибирати сало і в чому його користь для нашого здоров'я.
«Страви з сала дуже корисні, якщо їм не зловживати. Сало містить біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни і антиоксиданти. Допустима щоденна доза - 40-50 грамів в першій половині дня», - розповідає лікар-гастроентеролог Галина Несговорова.
За словами експерта, існує як мінімум 5 причин додавати сало в свій раціон:
1. Заповнює нестачу вітамінів.
Сало - багате джерело вітамінів А, D, Е і каротину. Тому допомагає заповнювати вітамінні резерви організму, які до зими зменшуються.
2. Захищає від інфаркту та інсульту.
Лецитин, що входить до складу свинячого сала, позитивно впливає на серцево-судинну систему: зменшує кількість шкідливого холестерину в судинах і стимулює вироблення крові. Сало містить рідкісну арахідонову кислоту, яка покращує роботу головного мозку, серця, нирок і запобігає виникненню холестеринових бляшок.
3. Зміцнює імунітет.
Сало насичує організм цінними жирними кислотами, які беруть участь в обміні холестерину і виводять токсини з організму. Це робить організм більш стійким до вірусів.
4. Зігріває в мороз.
У холодну пору року організм вимагає більше жирної їжі, тому взимку перед виходом з дому варто ситно поїсти. Їжа дає організму енергію, велика частина якої йде на обігрів. Сало - дуже калорійний продукт, який якраз вгамує цей голод. На 1 г жиру припадає 9 ккал енергії, завдяки чому сало прекрасно зігріває в мороз.
5. Корисне при смаженні.
На відміну від звичайного рослинного масла, на сковороді сало не утворює канцерогенів. Саме тому при смаженні краще використовувати смалець, а не соняшникову олію. Також треба знати, що сало - унікальний продукт. Коли ми з'їдаємо трохи сала, то поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ньому, заважають всмоктуванню і сприяють виведенню шкідливого холестерину, що потрапляє в наш організм з трансжирами, маргарином, неякісним вершковим маслом, продуктами промислового виробництва.
Якщо ви вирішили побалувати себе і близьких смачною стравою з сала, важливо звертати увагу на його якість. «При виборі сала в першу чергу дивіться на його колір, - стверджує технолог Євген Андрієнко. - Він повинен бути білим з ніжно-рожевим відтінком. Продукт сірого або жовтого кольору говорить про те, що сало старе і несвіже. У смачного і якісного сала - м'яка шкурка, чисто вискоблено, без щетини. Крім того, свіже сало легко протикається навіть сірником. І пам'ятайте: оптимальна товщина сала - 3-5 сантиметрів».
Як приготувати сало в домашніх умовах, знає зоряний експерт «Корисної програми» Наталя Фаліон.
«Я людина сільська, тому сало завжди присутнє в моєму раціоні, - зізнається солістка і керівник групи «Лісапетний батальйон». - Звичайно, зараз сама не вирощую свиней, але знаю, у кого його купувати. У нашому селі сало - справжній делікатес. Для приготування «генеральського» сала вибираємо найсвіжіше і якісне, з м'ясними прожилками і м'якою шкіркою. Натираємо сіллю і чорним перцем, а потім загортаємо в марлю і підвішуємо. Через тиждень при температурі 30 градусів сало буде готово. Їжте із задоволенням!»
Ще більше корисної інформації про сало - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://youtu.be/cZWazDQxcsI
Текст і фото надала прес-служба телеканалу "Інтер".
ДО ТЕМИ:
5 корисних порад від ведучого "Корисної програми" Олександра Лук'яненка
Як вибрати молоко: 5 порад експертів «Корисної програми»
«Корисна програма»: як правильно вибрати варену ковбасу (ПОРАДИ + ВІДЕО)
Як вибрати якісну варено-копчену ковбасу? (+ВІДЕО)
Категорія: Новини > Споживач
Автор: ogo.uaПереглядів: 1901Інші статті рубрики:
На вихідних буде спекотно: Прогноз погоди на кінець березня
Сьогодні злива, а завтра тепло. В цю похмуру днину порадує прогноз синоптиків.
переглядів: 133
Астропрозноз на завтра: перші симптоми та чужі конфлікти
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 29 березня.
переглядів: 254
Скраб для голови в домашніх умовах: секрет, який зменшить жирність волосся
Хочете побороти зайву жирність волосся? Спробуйте приготувати домашній та бюджетний скраб для шкіри голови.
переглядів: 258
Готуємо солодку піцу з фруктами: діти будуть щасливі
Неймовірно смачний рецепт, який можна приготувати на дитяче день народження, або у звичайний день до чаю.
переглядів: 274
"Підвищення тарифів на світло поки не буде", - Міністр енергетики
Міністерство енергетики України наразі не розглядає питання про підвищення тарифів на електроенергію для населення.
переглядів: 271