Ми у Facebook
01.11.2021, 15:02

Ви будете здивовані: названо корисні властивості квашеної капусти

Надзвичайна користь квашеної капусти
Здавна квашена капуста є одним з основних продуктів харчування слов'ян у зимово-весняний період, коли відчувається гостра нестача вітамінів і мікроелементів. Адже важливою особливістю квашеної капусти є високий рівень вмісту вітамінів як у самій капусті, так і в її розсолі.

Скільки рецептів квашеної капусти існує, ми ніколи не дізнаємося точно. І не намагайтеся підрахувати, невдячна це справа. Кожна господиня чи господар (і таке буває), вважає за потрібне додати щось своє в рецепт, зробити це якось по-своєму (ми ж нація творча). Які тільки спеції не повинні додаватися: всілякі перці, коріандр, кмин, аніс, лавровий лист, імбир, гвоздика та інші. Готують капусту теж по-різному: з оцтом, заливають киплячим розсолом, пастеризують після закінчення бродіння.



Однак існує «класичний» рецепт. Згідно з ним, капусту потрібно очистити, порубати, гарненько розім'яти з сіллю, щоб вона пустила сік, додати моркву, щільно укласти в бочки, дно яких попередньо вистелене капустяним листям, зверху також накрити листям, потім прикрити чистою тканиною, придавити дерев'яним кружком (по діаметру бочки) і поставити зверху гніт. Бродити капуста повинна при кімнатній температурі, це займе приблизно тиждень, якщо ж поставити її в прохолодне місце, то час бродіння збільшиться.

Щоб капуста не набула неприємного запаху і гіркоти, потрібно кілька раз за час бродіння проткнути її ножем в декількох місцях до дна бочки. По закінченні процесу капусту, не знімаючи гніт, виносять у холодне місце.



Звичайно ж, у міській квартирі навряд чи знайдеться місце для бочки з квашеною капустою. Сьогодні кожен по-своєму вирішує, у чому заквасити і як зберігати капусту. Однак деяких правил все ж потрібно дотримуватися:

Краще всього використовувати скляний або емальований посуд.

Ні в якому разі не можна використовувати пластикову, оцинковану і луджену тару.

Як гніт підійде гранітний кругляк або банка з водою, а от металеві вироби використовувати не можна.

Зберігати готову капусту потрібно при температурі 0-2°С.

Не слід заморожувати капусту, вона може стати м'якою і придбати бежевий колір, до того ж знижуються її корисні властивості.

Потрібно стежити, щоб капуста повністю була покрита розсолом, інакше вона почне темніти, і змінить смакові якості. Як тільки капуста виявляється без соку, в ній починає руйнуватися вітамін С.




Квашена капуста багата цінними вітамінами. Так, всього 200 г цього продукту покривають майже половину денної потреби у вітаміні С. Також у ній присутній вітамін В6, що сприяє найкращому засвоєнню білка (ось чому квашену капусту корисно використовувати як гарнір до м'ясних страв). Крім вітамінів квашена капуста містить багато нікотинової кислоти, що забезпечує нормальний перебіг життєво важливих клітинних процесів і додає блиск волоссю і міцність нігтям.

Також квашена капуста багата такими мікроелементами, як калій, залізо, магній, цинк. Ще це відмінний профілактичний засіб проти виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Її клітковина сприяє травленню і покращує мікрофлору кишкового тракту. Взагалі квашена капуста зміцнює імунітет, регулює обмін речовин. Спостерігається і цілющий ефект при болях у шлунку. Корисна вона і тим, що допомагає зберігати фігуру. Калорійність її нижча навіть і без того низькокалорійної свіжої капусти. У той же час вона надовго створює відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься в ній, заважає перетворенню цукру та інших вуглеводів в жир.



Що й казати, користь від квашеної капусти велика. Однак і за нею водяться деякі грішки. Наприклад, через високий вміст органічних кислот вона протипоказана людям з підвищеною кислотністю шлункового соку, при захворюваннях підшлункової залози, нирковій недостатності, каменях у жовчному міхурі та гіпертонії. І ще, за народними прикметами, сни про капусту завжди віщують неприємності. Не забувайте своє коріння, традиції своїх предків і будьте здорові!





На правах реклами