Ми у Facebook
18.08.2021, 13:03

Що робити, якщо скоротили з роботи за кілька місяців до пенсії

Чи зможуть українці вийти на пенсію раніше, якщо скоротили з роботи
Українці можуть зіткнутися з різними неприємними ситуаціями на роботі. У тому числі із звільненням або скороченням за кілька місяців до виходу на пенсію. У Пенсійному фонді розповіли, що в деяких випадках має сенс стати на облік у центрі зайнятості. Відповідну заяву зробила заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко. Вона пояснила алгоритм дії в разі, якщо звільнили до настання пенсійного віку.

"Підкажіть, чи можу я вийти на пенсію раніше, коли мене скоротили з роботи за дев'ять місяців до настання пенсійного віку? Маю великий стаж 35 років. Варто стати на облік в службу зайнятості?", - поцікавилася одна з учасниць прямої лінії.



Ковпашко пояснила, що раніше люди в передпенсійному віці могли вийти на заслужений відпочинок раніше, якщо їх скоротили на роботі. Однак зараз норма змінилася і це неможливо. "До певного часу діяла норма, за якою люди передпенсійного віку у разі їх скорочення з роботи могли вийти на пенсію раніше, однак у 2011 році її скасували. Є відповідне рішення Конституційного суду з цього питання, але поки що немає жодного нормативного документа, який регулював би порядок призначення дострокових пенсій у зв'язку з скороченням з роботи", - зазначає вона.

Вона також пояснила, що краще піти в центр зайнятості, де почнуть виплачувати допомогу по безробіттю, а період зарахують в страховий стаж. "Хочу зазначити, що при розрахунку заробітної плати за цей проміжок часу враховувати мінімальну заробітну плату", - пояснила Ірина Ковпашко.






На правах реклами