Ми у Facebook
14.12.2019, 17:20

Новий рік 2020: Як безпечно встановити ялинку

Фото ілюстративне

При недотриманні елементарних вимог правил пожежної безпеки, лісові красуні можуть зіпсувати святковий настрій.
У зв’язку з цим, Рівненське міськрайонне управління ДСНС України у Рівненській області наголошує на основних вимогах правил пожежної безпеки під час підготовки і святкування Новорічних та Різдвяних свят.

Під час організації та проведення заходів, пов’язаних із Новорічними святами, слід, насамперед, дотримуватись однієї важливої умови: якщо у святкуванні беруть участь понад 50 осіб, то потрібно використовувати приміщення, що забезпеченні не менше як двома евакуаційними виходами, які не мають на вікнах глухих ґрат і розташовані не вище другого поверху в будівлях з перекриттями з горючих матеріалів.

Особи, яким доручено проведення таких заходів, перед їх початком зобов'язані ретельно оглянути приміщення стосовно протипожежного стану і переконатись у повній їх готовності. У тому числі: в забезпеченості потрібною кількістю первинних засобів пожежогасіння, справності засобів зв'язку, пожежної автоматики і сигналізації.

Не дозволяється: заповнення приміщень людьми понад установлену норму; зменшення ширини проходів між рядами; установка в проходах додаткових крісел, стільців, тощо; повне відключення під час спектаклів або вистав світла; використання віконниць для затемнення; проведення вогневих та інших пожежонебезпечних робіт, а також включення в програму (сценарій) номерів (вистав) з використанням вогневих ефектів.

Під час проведення Новорічних свят:
- ялинка повинна встановлюватися на стійкій основі;
- за відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення, тощо) святкування повинно проводитися тільки протягом світлового дня;
- ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації;
- ілюмінація повинна бути виконана з додержанням правил улаштування електроустановок;
- у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вольт;
- при виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння тощо) вона повинна бути терміново вимкнена;
- не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею і ватою, що не просочені вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів (вати, паперу, марлі і т. ін.).

ПРИ ПОЖЕЖІ, НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇ НЕОБХІДНО:
- зателефонувати в пожежну охорону по телефону «101», «112»;
- повідомити працівників закладу про пожежу;
- вимкнути електроживлення;
- не допускаючи паніки організувати евакуацію дітей та працівників закладу з приміщення;
- почати гасіння пожежі первинними засобами пожежегасіння (вогнегасники, вода, пісок та ін.).

Отже, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні Новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат. Але суворе їх отримання дозволить не затьмарити веселе Новорічне свято, уникнути всіляких неприємностей, пов’язаних із пожежею.

Інспектор відділення ЗНС та ЦЗ ДПРЗ-3 ГУ ДСНС України у Рівненській області Денис Зварич





На правах реклами