Ми у Facebook
15.12.2019, 08:41

Коли відзначають Миколині свята

Груденьтрадиційно наповнений святами. Услід за Катериною, Андрієм і Наумом приходять Варвари, Сави та Миколи. Тож цього тижня аж три свята відзначатимем.
Варвари, Сави та Миколи — називали Миколаєвими святами. Не забудьте привітати своїх рідних та близьких з цими празниками!

17 грудня вшановують пам'ять святої великомучениці Варвари Іліопольської. У народі свято звуть Варварині морози, або Бабським святом.
Святу Варвару вважають покровителькою гірників усього світу та жінок. До неї звертаються у молитвах про одужання тяжкохворих.

18 грудня - преподобного Сави Освяченого – видатного християнського святого, засновника в 484 році в суворій Юдейській пустелі Великої Лаври (нині лавра Сави Освяченого), творця Єрусалимського чернечого статуту.

Якщо Варвари вважалося жіночим святом, то Сава позначений чоловічими обрядодіями. Наші предки казали, що Сава продовжує роботу, яку Варвара розпочала. Це стосувалося посилення морозів. Вважалося, що з 17 грудня (Варвариного дня) і до 19 грудня (дня Миколая) вони все міцнішають і міцніють.

19 грудня — день Святого Миколая. На відміну від весняного (22 травня), зимового Миколая відзначали особливо урочисто. Вважалося, що він захисник усіх бідних і знедолених. Та найбільше його пошановували діти, для яких він був почесним охоронцем.

Нагадаємо, у Рівному традиційно у день Святого Миколая засвітять головну ялинку.





На правах реклами