Ми у Facebook
16.12.2019, 01:00

Верховна рада зменшила штрафи для українських працедавців

ВР ухвалила законопроект про зменшення штрафів за порушення норм трудового законодавства
Верховна Рада на вечірньому засіданні 12 грудня ухвалила в цілому законопроект №1233 про зменшення штрафів за порушення норм трудового законодавства, пише "Ліга:Закон". Як зазначається, до другого читання профільний комітет ВР істотно допрацював цей законопроект.

Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, а також виплату заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ – штраф 10 розмірів мінзарплати (зараз 30) за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. До юросіб та ФОП, які використовують найману працю, і є платниками єдиного податку 1-3 груп, - попередження.



За повторне впродовж двох років з дня виявлення порушення – 30 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – штраф 2 розміри мінзарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення (зараз 10).

Недотримання гарантій і пільг мобілізованим працівникам – штраф 4 розміри мінзарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. До юросіб і ФОП, які використовують найману працю, і є платниками єдиного податку 1-3 груп – попередження. Чинна норма: 10 розмірів мінзарплати за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. Недопущення до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю для виявлення неоформленных працівників – штраф 16 розмірів мінзарплати замість діючих 100.



Порушення інших вимог трудового законодавства, окрім передбачених абз. 2 - 7 ч. 2 ст. 265 КЗоТ - штраф 1 розмір мінзарплати за кожне таке порушення. За повторне впродовж року з дня виявлення порушення - 2 розміри мінімальної зарплати за кожне таке порушення. У разі сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, така постанова вважається виконаною, крім окремих порушень. Нові штрафи запрацюють після офіційної публікації Закону.





На правах реклами