Ми у Facebook
16.12.2019, 22:00

Рівнянам нагадали протипоказання до щеплень: що треба знати

Названо перелік протипоказань для щеплень
В Україні внесли зміни до Календаря профілактичних щеплень та Переліку медичних протипоказань. Про це повідомляє Ліга.Закон. Тепер протипоказання для людей із можливою алергічною реакцією на компоненти вакцини класифіковані відповідно до можливих алергенів: яєчного білка, дріжджів, желатину, лактози та латексу.

Протипокази для людей із первинним імунодефіцитом розділені за типами імунодефіциту. Окремо виділили рекомендації для вакцинування людей, які живуть поруч з людиною, яка має важку імуносупресію, імунодефіцит. Також рекомендується щеплюватись вагітним або жінкам, які планують вагітність від грипу протягом сезону грипу. Немовлята, які контактують з вагітними, можуть бути щеплені ротавірусною вакциною так само, як і інші малюки, котрі не мають таких контактів. Окремо описане питання вакцинації у період лактації. Щеплення жінкам, які годують немовля, інактивованими вакцинами або вакцинами, що містять живий вірус, не впливає на безпеку жінки чи дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні.



Абсолютні протипоказання до введення вакцини:

наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини;

вагітність – протипоказано введення живих вакцин;

тяжка імуносупресія/імунодефіцит – протипоказано введення живих вакцин;

гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0° C – протипоказання для рутинної вакцинації.


Абсолютні протипокази можуть бути постійними або тимчасовими. Постійні протипокази мають пожиттєвий характер та, швидше за все, не будуть змінюватись. Тимчасові – зникають з часом та мають тимчасовий характер лише у момент проведення щеплення. Також існують застереження, так звана вакцинація з пересторогою. Тут остаточне рішення стосовно проведення процедури бере на себе лікар з урахуванням усіх ризиків та переваг для здоров'я пацієнта.






На правах реклами