Ми у Facebook
17.12.2019, 12:40

Гуманітарії чи Технарі: Хто більш затребуваний

Фото ілюстративне

Експерти дослідили, як зараз відрізняється попит на технічних і гуманітарних спеціалістів й які умови пропонують новачкам та досвідченим професіоналам.
Директор з досліджень Future Workplace в New York Times і автор кількох книг з розвитку кар'єри Ден Шобель представив ТОП тенденцій, які визначатимуть стиль роботи в 2020 році. Одна з них – затребуваність гуманітарних знань і навичок.

Експерт додає, що початкова зарплата таких фахівців нижча, ніж у «технарів», але протягом життя їхні прибутки можуть швидко зростати.

Експерти hh.ua | grc дослідили, як зараз відрізняється попит на технічних і гуманітарних спеціалістів (на прикладах вакансій для розробників ПЗ та PR-спеціалістів) й які умови пропонують новачкам та досвідченим професіоналам.



Кількість вакансій

Згідно з аналізом бази hh.ua | grc, пропозиції про роботу для IT-спеціалістів посідали провідну позицію у 2019 році. Так, на цю профсферу припадало 15% від усіх розміщених вакансій. А на «Маркетинг», до якої входить спеціальність «PR, комунікації», – 9%. Такий показник ставить цю профсферу на третє місце за кількістю розміщених протягом 2019 року вакансій.

Рівень конкуренції
Cпіввідношення кількості резюме до кількості вакансій (hh-індекс) протягом 2019 року в середньому перебувало на позначці 3-3,5. При цьому за спеціальністю «Програмування, розробка» на одну вакансію припадало 1,3 резюме. А от серед PR-менеджерів конкуренція була вищою, і hh-індекс становив трохи більше 2.

Рівень зарплати для початківців
Розробників програмного забезпечення без досвіду роботи були готові розглянути у 10% всіх вакансій за цією спеціальністю. При цьому платити таким спеціалістам були готові в межах від 13 800 – 26 500 грн (45% вакансій) до 60 000 грн (7% вакансій).

Знайти роботу PR-менеджеру без досвіду роботи теоретично має бути легше, адже початківця були готові розглянути у 17% вакансіях. Але й зарплати «на старті» у них відчутно менші: більше половини (53%) роботодавців пропонували від 8 300 до 16 000 грн. Найвищі пропозиції перебували в межах 40 000, але зустрічались вони рідко (всього у 3% вакансій).

Рівень зарплати для досвідчених пошукачів
Розробники з досвідом понад 6 років цікавили 3% роботодавців, і розраховувати вони могли на заробітні плати від 49 400 – 63 200 грн (35%) до 150 000 грн (9% вакансій).

Про PR-менеджерів з досвідом від 6 років йшлося лише у 2 вакансіях зі ста. Й у третині (33%) пропозицій про роботу пропонували зарплату в діапазоні від 20 000 до 37 900 грн. Верхня межа зарплатної вилки для досвідченого PR-менеджера була на рівні 65 000 грн.

Отже, як ми бачимо, поки що технічні спеціальності за всіма параметрами виглядають більш привабливо. Проте, як каже Ден Шобель, гуманітарні навички з найменшою ймовірністю будуть автоматизовані. А швидкий розвиток інновацій та їхній вплив на суспільство приведуть до зростання затребуваності критичного мислення і високого рівня комунікацій, які розвинені саме у гуманітаріїв у силу специфіки освіти.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ