Ми у Facebook
19.12.2019, 17:18

Сьогодні вшановують пам’ять святого, якого особливо люблять в Україні

19 грудня православна вшановує пам’ять святого Миколая. Цього святого особливо шанують в Україні, адже він є прикладом доброти та швидким помічником для кожного, хто звертається до нього в молитві.
Ось що про святого Миколу йдеться у дописі Православної Церкви України у мережі Фейсбук.

Упродовж року ми відзначаємо дні пам’яті багатьох святих – видатних духом постатей, які присвятили своє життя служінню Господу та людям, стали втіленням християнських чеснот. Після завершення свого земного буття вони продовжують жити у вічності, а також у пам’яті цілих країн і народів. Вони стають духовними порадниками, молитовниками і небесними заступниками роду людського. Таким є святитель Миколай Чудотворець, пам’ять якого світло вшановують сьогодні християни. Сила любові, людяності, милосердя і теплоти у його серці проклала місток до наших сердець довжиною у 17 століть. Тож сьогодні маємо чудову нагоду згадати про численні духовні подвиги нашого заступника святителя Миколая.

фото з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine
фото з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine


Батьки святого були дуже заможними і залишили синові великий спадок. Та замість примноження матеріальних статків святитель Миколай жив дуже скромно, збираючи лише скарби духовні. Він ділився із нужденними, проте так, щоб відомо про це було лише нашому Богу. Втім, дуже скоро народом пішла слава про його добрі справи. Одна з найвідоміших історій – як Чудотворець підкинув три мішечки золота дочкам нужденного чоловіка, щоб не допустити безчестя, на яке вони були готові піти з відчаю. Це було вже після того, як святий став єпископом у Мирах Лікійських.

Життя святителя Миколая могло скластися й інакше, адже він наполегливо шукав свій шлях в аскезі. Одного разу святитель молитвою втихомирив морський шторм, коли звершував паломницьку поїздку в Єрусалим. Там, на Голгофі, він прийняв рішення йти в пустелю, проте Господь відкрив йому свою волю – Миколай має звершувати служіння на рідній землі. Повернувшись додому, він вирішив усамітнися в монастирі, однак і тут Господь навернув його до пастирського служіння людям.

Багато чудес звершив святитель Миколай: зцілював і повертав до життя людей, рятував голодуючих і несправедливо засуджених, завжди простягав руку допомоги бідним і нужденним. Жив не для себе, а для людей, а відтак – для Господа. Нині ми маємо в особі святого Миколая небесного заступника, помічника, духовного цілителя й розрадника.

Берімо приклад із праведного життя цього християнського святого. Віддаваймо ближнім тепло своєї любові, не очікуючи винагороди у відплату. Наповнюймо наші душі милосердям та даруймо його тим, хто цього потребує. І нехай святитель Миколай Чудотворець захищає нас від усілякого зла.


Дізнайтеся, де у Рівному можна знайти ікону покровительки дівчат, шахтарів та артилеристів? У Рівному малеча може звернутися до святого Миколая особисто.





На правах реклами