Ми у Facebook
21.12.2019, 18:05

Завтра почнеться Ханука

Ханука цього року починається ввечері 22 грудня і закінчується ввечері 30 грудня. В іудаїзмі це свято світла й перемоги над темрявою.
Грецькі язичники осквернили Єрусалимський храм і через це вибухнуло повстання. Іудейські війська перемогли у цьому повстанні. Іудеї відновили святиню, після чого запалили храмовий світильник, вогонь слід було підтримувати постійно, але масла було замало. Для виготовлення і освячення нових запасів потрібно було вісім днів. Й усі вісім днів світильник продовжував дивним чином горіти.

Тому в дні Хануки прийнято запалювати свічки на спеціальному підсвічнику, щодня додаючи по одній, доки не буде вісім - по числу днів, коли трапилося чудо. Світильник слід виставляти на підвіконня, аби всі бачили світло.

Ханука святкується радісно, у дітей в ці дні канікули. Дітям також прийнято давати кишенькові гроші та дарувати іграшки.

Про давні події нагадує також гра в ханукальну дзигу, на кожній з чотирьох граней якої написана перша літера слів фрази «Диво велике було тут» (якщо справа відбувається в Ізраїлі) або «Диво велике було там», якщо це в іншій країні.





На правах реклами