Ми у Facebook
21.12.2019, 20:30

Вирощування цукрового буряку

Українські агрономи про вирощування цукрового буряку знають дуже багато, оскільки ця культура вирощується на нашій землі з давніх-давен. Технологія вирощування цієї солодкої культури насправді є доволі складною та багаторівневою.
Вплив на результат матиме багато складових: насіння цукрового буряка, правильна підготовка землі до висівання, погодні умови при визріванні культури, боротьба зі шкідниками, бур’яном і т.д.

Підготовка поля до посіву цукрового буряку


Цукровий буряк – це високотехнологічна культура, і тому процес вирощування є складним, і на жаль, подекуди, економічно невигідним.

• Вирощування цукрового буряку потребує попереднього посіву культур-попередників.
• Всі роботи повинні відбуватись у своєчасний термін (боронування, розпушування, терміни поливу рослин, введення добрив), тобто у відповідності до графіку та термінами вегетації. Якщо графіку недотримуватись, це матиме негативний вплив на урожайність.
• Однією з основних задач при вирощуванні цукрового буряку є забезпечення чистоти поля, тобто повне знищення бур’яну. У посівах культури цього кластеру переважають гірчак повзучий та лобода звичайна. Класична схема захисту культури використовують до п’яти гербіцидних обробок з різними препаратами.
• Для вирощування цукрового буряку обирають ділянки, котрі стояли під чистим паром, без жодних бур’янів.
• Варто уникати ділянок з ґрунтом, насиченим азотом чи іншими органічними добривами. У такому ґрунті насіння проростає дуже добре, але коренеплоди тріскаються

Насіння цукрового буряку. Правила посіву та догляду


Цукровий буряк висівають тоді, коли температура повітря досягає 8°С-10°С. якщо температура буде нижчою, то сходи будуть невеликими, а якщо відчутно більшою, то виникає великий ризик надмірного висушування ґрунту і пошкодження насіння комахами. Сходи з’являються на 8-10 день після посіву,і вже тоді можна дати попередню оцінку урожайності.

Селекційна справа дає можливість обирати насіння стійкої культури до низьких температур, однак агрономи не перед настанням холодів не поспішають сіяти. Багато сортів цукрового буряку можуть не зав’язувати коренеплоди, а одразу переходять у фазу цвітіння.

При покупці насіння цукрового буряку, варто одразу зробити закупку комплексів живлення рослин, наприклад марганцеві чи борні добрива.

Поливи


Подальші роботи обов’язково передбачають поливи. Протягом першого місяця рослинам вистачатиме талої води у ґрунті та весняних опадів, але пізніше поливи повинні відбуватись на регулярній основі. Цукровий буряк потребує багато води. На 1 гектар за добу необхідно 25 м³. У деяких випадках поливи варто організовувати одразу після сходів. Якщо опадів недостатньо, агрономи практикують міжрядкові поливи. У другому періоді вегетації, коли у рослин посилено росте бадилля, об’єм води для поливу збільшується до 40 м³.

• Полив у липні та серпні – не менше 4 разів на місяць, тобто щотижня, а при потребі, частіше.
• Полив у вересні – до 3 разів у першій декаді, перед збиранням. У другій декаді рослини не поливають, а в третій урожай вже збирають.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ