Ми у Facebook
26.12.2019, 17:24

Фільм, який створили за участі України, може отримати Оскар

dergkino.gov.ua

У Лос-Анджелесі оголосили шорт-лист 92-ї нагороди Американської кіноакадемії, – кінопремії «Оскар». У категорії «Міжнародний повнометражний фільм» (раніше відомій як «Найкращий фільм іноземною мовою») до наступного туру голосування пройшли десять фільмів.
Серед них і створений за підтримки Держкіно українсько-чесько-словацько-польський фільм Вацлава Маргоула «Пофарбоване пташеня», висунутий національним претендентом від Чехії.

Фільми, перелічені в алфавітному порядку за країнами:

Естонія, «Правда та справедливість»

Іспанія, «Біль і Слава»

Південна Корея, «Паразити»

Північна Македонія, «Країна меду»

Польща, «Тіло Христове»

Росія, «Дилда»

Сенегал, «Атлантика»

Угорщина, «Ті, хто залишився»

Франція, «Знедолені»

Чехія, «Пофарбоване пташеня»

До участі у попередньому турі були запрошені члени академії з усіх галузей. Вони переглянули подані фільми у кінозалах і виконали мінімальну вимогу до перегляду, щоб мати право голосу в категорії. Сім відібраних ними фільмів, доповнених трьома додатковими фільмами, за які проголосував Виконавчий комітет Міжнародної академії премії за художній фільм, складають цей список.

До наступного раунду номінації запрошують членів Академії з усіх галузей, які мають переглянути всі 10 фільмів зі списку, щоб взяти участь у голосуванні.

Україну у довгому списку представляв фільм режисера Нарімана Алієва, «Додому».

Номінації на 92-й Оскар® будуть оголошені у понеділок, 13 січня 2020 року.

Нагадаємо, кінопроєкт повнометражного ігрового фільму «Пофарбоване пташеня» спільного виробництва України, Чехії та Словаччини став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. Автором сценарію та режисером фільму є Вацлав Маргоул, українські продюсери – Ігор Савиченко, Володимир Філіппов, Алла Овсяннікова, Андрій Суярко.

Стрічка є екранізацією однойменної книги польсько-американського письменника Єжи Косинського, що була перекладена більш ніж 30-ма мовами й стала світовим бестселером. Назва твору походить від колись популярного звичаю: люди ловили птахів і фарбували їх пір'я в яскраві кольори. Після цього вони випускали пофарбованого птаха на волю, проте зграя ніколи не приймала його назад.

За сюжетом фільму, єврейська пара, намагаючись захистити свою дитину від геноциду, відправляє сина до родичів у сільську місцевість десь у Східній Європі. Обставини змушують хлопчика відправитися у подорож диким і ворожим світом, що керується тільки місцевими правилами, забобонами і віруваннями.

Разом із головним героєм, 11-річним Петром Котляром із Чеського Крумлова, у фільмі грають багато відомих акторів та світових зірок: Удо Кір, Джуліан Сендз, Баррі Пеппер, Гарві Кейтель та Стеллан Скарскард. Також у стрічці знялися Алла Соколова, Ніна Шуневич та Остап Дзядек з України, Тім Калкхоф з Німеччини, Леч Деблік з Польщі, Джулія Валентова та Мартін Нахалка зі Словаччини та багато визначних чеських акторів: Міша Долежалова, Дженек Пеха, Їтка Швансарова, Радім Фіала та Петр Ванек.

Вихід фільму в широкий кінотеатральний прокат в Україні планується навесні 2020 року.

За повідомленням Держкіно.

Нагадаємо, український фільм "Плем'я" серед 50 найкращих стрічок за десятиліття. У Києві показали оригінальну чорну комедію





На правах реклами