Ми у Facebook
17.01.2020, 13:16

Алла Матвійчук: “Я працюю з командою однодумців”

Здоров’я українців — найбільший скарб нації та й, власне, для кожної людини. Ми стали вразливішими до хвороб через стреси, надмірні навантаження на роботі й удома, неправильний спосіб життя. Причому серцево-судинні недуги помолодшали, а їхня кількість значно збільшилась. Сьогодні ми розмовляємо із Аллою Василівною МАТВІЙЧУК, завідувачкою відділення лікування складних порушень ритму серця в КНП "Центральна міська лікарня" Рівненської міської ради, лікарем-кардіологом вищої категорії, очільницею науково-практичного проєкту "Рівненські Кардіологічні Дні".
— Що найбільше подобається у вашій роботі?

— Звісно, те, що можу допомогти людині, яка має проблеми зі здоров’ям. І коли у хворого, який прийшов із серйозними проблемами, серце б’ється рівно, без перебоїв, це для мене радість. Як і для кожного нашого лікаря. Заради цього й працюємо. А ще те, що наш колектив — це команда однодумців, яка поважає та підтримує один одного, є єдиним цілим, де кожен відповідально ставиться до своєї роботи, і ми разом працюємо на позитивний результат!



— З ким із визнаних кардіологів світу, провідних світил медицини спів­працюєте?

— Звісно, зупинятися і тупцювати на місці у медицині сьогодні не вийде, адже вона неймовірно швидко йде вперед. І часто те, що колись здавалося неймовірним, сьогодні — звичайний метод лікування. Тому співпрацюємо з багатьма визнаними авторитетами у своїй царині, які із задоволенням діляться з нами своїм досвідом. Серед них Валерій Залевський, кардіолог, завідувач відділу аритмії Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова; професор Анджей Кутарський — експрезидент асоціації аритмологів Польщі; професор Себастіян Стець — кардіолог, експерт абляційний EHRA/SRS Польського кардіологічного товариства, а також Олексій Парацій — к.м.н., аритмолог Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова. У жовтні, в рамках науково-практичного проекту "Рівненські Кардіологічні Дні", ми провели міжнародну науково-практичну конференцію "Сучасні методи лікування порушень ритму серця", учасники якої дізналися чимало нового, що застосовується в лікуванні аритмій і не тільки.



— Алло Василівно, якими були ваші перші кроки в медицині?

— Я почала свій шлях в медицині за прикладом своїх батьків, лікаря-терапевта — Кушнірук Анастасії Антонівни та лікаря-отоларинголога, завідувача поліклінічного відділення — Гордіюка Василя Івановича, які були для мене прикладом та зразком для наслідування своїм ставленням до роботи, до проблем хворого, бажанням йому допомогти...



— Хто були вашими вчителями на медичному шляху? Якими професійними досягненнями пишаєтесь?

— Мій перший наставник на самостійному медичному шляху — Брушковська Людмила Леонтіївна, яка навчила мене детальному обстеженню хворого, ґрунтовному аналізу та виваженому прийняттю рішень. Людина, яка справила найбільший вплив на моє професійне навчання, — Валерій Залевський, віртуоз своєї справи і надзвичайно порядна людина. Він навчив мене імплантувати штучні водії ритму серця та проводити контроль за пацієнтами з різними імплантованими пристроями. Далі — неодноразові стажування в Польщі, Сілезькому Центрі Хвороб Серця у Маріяна Зембали, мої куратори — Яцек Сікора та Оскар Ковальський, завідувач відділення електротерапії. Професор Анджей Кутарський — це просто неймовірна людина з невичерпною енергією та величезним бажанням передавати свій досвід. Ця людина для мене — якийсь неймовірний феєрверк ідей, глибини знань, який змушує брати з нього приклад і йти вперед.
Ще одна підкорена вершина — поглиблення знань при аналізі складних аритмій під час стажування у професора Джона Велленса у Берліні в 2015 році. У присутності представників двадцяти країн світу мене викликали та опитували, визначаючи глибину знань, вміння приймати відповідні рішення у найскладніших ситуаціях. Це велика насолода — не тільки отримувати знання, але і спілкуватися та вчитися мистецтву спілкування у такої видатної людини. Я завдячую долі, що зустрічаю на своєму шляху таких людей.

— Кажуть, що шлях до успіху має свій секрет...

— Мій секрет дуже простий. Практично неможливо зробити щось корисне самотужки. Усі позитивні зміни та стабільна робота відділення стали можливими завдяки командній старанній роботі мого дружного та професійного колективу. І я пишаюсь тим, що я — частина цього злагодженого механізму.





На правах реклами