Ми у Facebook
20.01.2020, 11:20

20 січня - Івана Хрестителя

Одразу після Хрещення Господнього відзначаємо Собор Іоана Предтечі. Церква особливо прославляє цього святого та останнього пророка Старого Завіту, який передвістив прихід Спасителя. Вітаємо усіх із Іваном, який завершує коло Різдвяних свят.
Усе своє життя Іоан Хреститель присвятив служінню Господеві. Він ніс людям проповідь покаяння та готував їх до приходу Месії – Господа нашого Ісуса Христа. Сам Спаситель так говорив про Предтечу: «Істинно кажу вам: не було серед народжених жінками більшого за Іоана Хрестителя» (Мф. 11: 11).

Поява на світ Іоана Хрестителя стала для його батьків даром Божим, адже у похилому віці з Божого Промислу відбулося зачаття і народження Предтечі. Пресвята Діва Марія та мати Предтечі – праведна Єлизавета – були двоюрідними сестрами. Зустрівши Богородицю зі Спасителем в утробі, вагітна Єлизавета сповнилася Святого Духа і відчула, що перед нею – Мати Господа.

Проповідь покаяння Предтеча супроводжував хрещенням водою – на знак того, що людина має очиститися духовно, сповідуючи свої гріхи. Він сам вів праведне життя і закликав до цього й інших, проповідуючи про Спасителя так: «Гряде Сильніший за мене слідом за мною, Якому я недостойний, нахилившись, розв‘язати ремінь взуття Його. Я хрестив вас водою, а Він хреститиме вас Духом Святим. (Мк. 1: 7-8). За відважне і палке проповідування та напоумлення царя Ірода Іоан Хреститель і поніс мученицьку смерть. За наказом царя йому відсікли голову.

Цей день – чудовий привід згадати про те, що у серці мають панувати щира віра, надія, любов, а відтак – і Божественна благодать.

За матеріалами ПЦУ.





На правах реклами