Ми у Facebook
07.02.2020, 17:20

Як правильно транспортувати вакцину (+ІНФОГРАФІКА)

фото з tvoemisto.tv

Зараз період "буйності" грипу та ГРВІ, а тому чимало людей задумуються над тим, щоб зробити щеплення. Та вакцину слід не тільки купити, але й правильно транспортувати. Медики пояснюють, як це слід зробити.
Щеплення бажано зробити максимально швидко після того, як придбали вакцину. Найкращий варіант — попередньо проконсультуватися зі своїм терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. Так ви зможете отримати відповіді на свої запитання, рекомендації щодо транспортування вакцини і домовитися про час вакцинації.

У разі купівлі вакцини в аптеці важливо правильно транспортувати її до кабінету щеплень. Для цього потрібна сумка-холодильник із холодовим елементом. Її можна взяти під заставу в аптеці чи придбати у крамниці. Розмір сумки та холодового елемента може бути довільним.
Перед використанням холодового елемента обов’язково перевірте, яку температуру він забезпечує. Оптимальна температура для збереження властивостей вакцини становить +2...+8 °С. Вакцину не можна ні заморожувати, ні нагрівати навіть до кімнатної температури.
Не кладіть пакування із вакциною безпосередньо на холодовий елемент, а зробіть прошарок зі шматка тканини або картону.

Щоб запобігти втраті температури, сумку-холодильник треба щільно закрити і в такому вигляді передати лікарю або медичній сестрі перед щепленням. Шприц із вакциною також не можна виймати із картонного паковання, щоб захистити її від світла.

Обов’язково збережіть чек з аптеки, на якому зазначено дату і час продажу, та візьміть його до кабінету щеплень.
Вакцину потрібно доставити до маніпуляційного кабінету протягом двох годин після купівлі. 

Деякі аптеки пропонують послугу із доставки вакцин у потрібне місце. Тоді вже вони відповідають за збереження холодового ланцюга під час транспортування.

Також, для зручності покупців, багато аптек надають послуги із застави вартості сумки-холодильника із холодовим елементом. Ви платите певну  суму-заставу та оплачуєте вартість самої вакцини. Аптека упаковує вакцину у сумку-холодильник, видає чек і ви самостійно транспортуєте вакцину до лікаря. 

Під час повернення сумки-холодильника в аптеку, ви отримуєте заставну суму.

Усі рекомендації щодо віку пацієнтів, правил застосування і складу вакцини тощо є в інструкції виробника. Номер серії і термін придатності зазначено на пакованні.

Інактивовані вакцини проти грипу можна застосовувати дітям із 6 місяців, вагітним у будь-якому триместрі вагітності, а також усім дорослим, якщо протилежне не зазначено в інструкції виробника.


фото з phc.org.ua
фото з phc.org.ua


Дітям віком від 6 місяців до 17 років потрібна одна доза 0,5 мл. Але дітям віком до 9 років, яких раніше не вакцинували від грипу, слід увести другу дозу вакцини 0,5 мл після першої, з інтервалом щонайменше 4 тижні.
Інактивовані вакцини проти грипу вводять внутрішньом’язово чи підшкірно.
Рекомендоване місце для внутрішньом’язової ін’єкції дітям віком від 6 до 35 місяців — передньолатеральна ділянка стегна (або дельтовидний м’яз, якщо м’язової маси достатньо), а для введення дітям віком від 36 місяців і дорослим — дельтовидний м’яз.

Як правильно витягнути вакцину в кабінеті лікаря


Найголовніше правильно транспортувати вакцину до лікаря. Далі ви передаєте сумку-холодильник у кабінет щеплень лікарю або медичній сестрі. Навчений медичний персонал приймає від вас вакцину і, якщо вона не заморожена, й упакована правильно, вакцинує вас.

За повідомленням Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Дізеайтеся, як [ur=http://ogo.ua/articles/view/2020-01-30/104844.htmll]правильно у Рівному зробити[/url] щеплення від грипу. Рівненщина отримала вакцину від кору





На правах реклами