Ми у Facebook
14.02.2020, 14:20

Як вибрати стиглий ананас? Поради експертів «Корисної програми»

Ці ароматні тропічні фрукти вже давно перестали бути для нас екзотикою. Їх можна зустріти в будь-якому супермаркеті в різних видах: свіжі, консервовані, заморожені, сушені. Чим ці фрукти корисні для організму і чи правда, що вони допомагають схуднути?
На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений ананасам. Ці ароматні тропічні фрукти вже давно перестали бути для нас екзотикою. Їх можна зустріти в будь-якому супермаркеті в різних видах: свіжі, консервовані, заморожені, сушені.

У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати стиглі і якісні ананаси, чим ці фрукти корисні для організму і чи правда, що вони допомагають схуднути.



«Про існування ананасів люди дізналися п'ять століть тому, - розповідає Олександр Лук'яненко. - Європейські дослідники, які вперше зустріли ці фрукти в Південній Америці, назвали їх «сосновими яблуками». Христофор Колумб описав цей фрукт як «соснову шишку, але вдвічі більше, з чудовим смаком і великою користю». До нас ананаси потрапили в ХVII столітті і були дуже дорогим частуванням. Один свіжий фрукт коштував, як ціла корова».



Ананас - це більше, ніж просто смачний тропічний фрукт. Він має безліч корисних властивостей. Незважаючи на те, що м'якоть ананаса на 85% складається з води, в ньому містяться вітаміни А, В1, В2, В12, РР, калій, залізо, мідь, цинк, кальцій, магній, марганець, йод, а ще - лимонна і аскорбінова кислоти.

«Ананас стимулює травлення, підвищує апетит і очищає кишечник, - розповідає експерт по здоровому харчуванню Алексія Май. - Вживання ананаса запобігає розвитку атеросклерозу, знижує кров'яний тиск і розріджує кров. Крім того, ананас містить спеціальну активну речовину - бромелайн, яка розщеплює білок і є сильним протизапальним засобом. Ананасовий сік корисний при переїданні. А ще цей фрукт - низькокалорійний: у 100 грамах м'якоті ананаса - всього 50 кілокалорій. Головний його недолік - підвищена кислотність, яка може подразнювати слизові оболонки у роті, кишечнику і шлунку. Тому не слід з'їдати за один раз велику кількість фрукта».



На що слід звертати увагу при виборі ананаса, розповів Максим Діденко, експерт з якості екзотичних фруктів:



1. Перевірити якість ананаса можна на дотик. При стисненні він повинен бути пружним, але при цьому злегка подаватися натиску. Шкірка повинна бути золотисто-жовтого кольору, з невеликою пазеленню до верхівки. Якщо вона зелена, ананас незрілий.

2. Покрутите верхівку ананаса. У стиглого плода вона трохи провертається. Коричневі та зів'яле листя говорять про те, що плід вже несвіжий.

3. Вирвіть листочок з центру крони ананаса. Якщо він висмикується без особливих зусиль - плід дозрів. Однак, якщо його можна витягти занадто легко, не виключено, що ананас почав підгнивати.

4. Понюхайте ананас. Якщо відчуваєте сильний солодкий аромат - плід зрілий. Ні запаху? Незрілий! А якщо запах занадто різкий, ананас почав бродити. На перестиглих ананасах, як і на бананах, з'являються темні цятки. Якщо вони є, не беріть плід. Він, швидше за все, перезріло.

5. Стиглий цілий ананас можна зберігати під час кімнатній температурі не більше тижня, а в холодильнику - до двох тижнів. В нарізаному вигляді ананас можна тримати при кімнатній температурі він дуже швидко псується. А ось в замороженому вигляді фрукт зберігає свіжість до 6-ти місяців.

Ведуча рубрики Віра Борсук запрошує бажаючих взяти участь у процесі зйомок програми. Вона розкриє секрети журналістської майстерності та проведе майстер-клас по вибору різних продуктів - на що звертати увагу, як відстоювати свої права, а головне - навчить вас купувати якісні товари за доступною ціною. Цей лот можна придбати на сайті благодійного аукціону «Інтер-дітям». Всі зібрані кошти підуть на придбання апарата гемодіалізу в національну дитячу клініку «Охматдит».

Більше корисних порад про ананаси - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://youtu.be/OFCjsxeoGWQ



Текст і фото пресслужба Інтер.

ДО ТЕМИ
«Корисна програма»: чи корисна сиркова маса, як прийнято вважати?

«Корисна програма»: як вибрати солодкі апельсини?





На правах реклами