Ми у Facebook
18.02.2020, 13:07

Відкриті зустрічі зі споживачами природного газу

14 лютого у трьох центрах обслуговування клієнтів АТ «Рівнегаз» пройшли відкриті зустрічі зі споживачами. На них обговорили питання нововведень на ринку газу України, плати за розподіл газу, та зміни в платіжках за доставку газу.
На питання споживачів відповідали Віктор Осницький - комерційний директор АТ «Рівнегаз», Петро Музичка – в.о.начальника Здолбунівського відділення та Євгеній Козачук – старший інженер Дубенського відділення. Вони пояснили принцип нарахування послуг, затверджений тариф, функції Оператора ГРМ, ситуацію на підприємстві, що транспортує газ розповів присутнім про окремий рахунок на розподіл газу, замовлену потужність та новий тариф, який затверджений НКРЕКП у грудні 2019 року. Адже за розподіл газу споживачі сплачували завжди, однак, раніше ця плата входила до загальної ціни газу і здійснювалася єдиним платежем. Тільки на початку 2020 року з рахунків за газ вилучена плата за його доставку. Це затверджено відповідною Постановою Національної комісії з питань державного регулювання та комунальних послуг. Таким чином було завершено анбандлінг, тобто остаточне розділення продажу та розподілу газу, що дає змогу споживачам бути вільним у виборі постачальника газу.



Плата за розподіл природного газу для кожного споживача розраховується індивідуально і залежить від обсягів спожитого газу у попередній «газовий рік». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня 2019 року. Сума спожитого газу за рік, множиться на тариф на доставку та ділиться на 12 місяців. Нагадаємо, державний регулятор встановив для АТ «Рівнегаз» тариф 1,20 грн за м куб. в місяць (з ПДВ).



Цікавили споживачів питання про ціну газу та підстави для оплати розподілу газу за замовленою потужністю. Спікери порівнювали платіжки за 2019 та 2020 роки і на конкретних прикладах розповідали, що за перший квартал плата за доставку газу для окремий категорій споживачів зменшилася на 30-40%. Порядок розрахунку встановлений Національною комісією з питань державного регулювання. Така система оплати зручна для споживачів тим, що отримують рівномірний та прогнозований платіж за розподіл газу впродовж року. У опалювальний період це зменшить навантаження на сімейний бюджет. Для економії на банківських послугах, споживачам краще платити за кілька місяців одночасно, особливо тим, у кого незначні суми нарахувань.

Для оператора газорозподільних систем АТ «Рівнегаз» це вигідно тим, що він отримуватиме рівномірне надходження фінансів для проведення ремонтних та профілактичних робіт. Питання нарахування оплати за розподіл газу для нових споживачів, а також тих, хто в минулому році не користувався газом, наразі переглядають у НКРЕКП.



Присутні мали можливість поставити питання та отримати на них вичерпні відповіді, а також висловити свої думки та міркування щодо виокремлення платіжки за розподіл.

Такі зустрічі дають змогу оператору ГРМ бути ближче до споживачів, знаходити порозуміння, доносити специфіку роботи підприємства та роз’яснювати законодавчі документи, якими керується товариство.
Зустрічі відбулися у центрах обслуговування клієнтів у містах Рівне, Дубно та Здолбунів.

Чекаємо бажаючих поспілкуватися у невимушеній атмосфері на наступних відкритих діалогах.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ