Ми у Facebook
22.02.2020, 11:20

Чому дітей не братимуть у дитбудинки

Дітей не влаштовуватимуть до будинків дитини, а направлятимуть до патронатної або прийомної сім’ї чи сімейного будинку дитини.

Розвиток сімейних форм виховання, зокрема, патронатних сімей є одним із пріоритетів Міністерства соціальної політики на 2020 рік, окреслених у Програмі діяльності Уряду.

Про це заявив заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль 17 лютого 2020 року під час селекторної наради з регіонами з питань влаштування дітей у сімейні форми виховання у контексті реформування будинків дитини системи охорони здоров’я.

"Цей рік має стати переломним. У результаті медичної реформи будинки дитини, у яких перебувають діти до 4 років, будуть трансформовані. Вони не зникнуть, а стануть суто медичними закладами, тобто в них перебуватимуть хворі діти, які потребуватимуть лікування і реабілітації, повідомив Олег Коваль.Тобто здорові діти з цих закладів мають бути тимчасово влаштовані у сім’ї родичів, знайомих чи сім’ї патронатних вихователів".

Заступник Міністра поінформував, що у 2019 році у 38 таких закладів було направлено майже 2300 дітей, з 2020 року МОЗ планує припинити влаштування здорових дітей відповідного віку у будинки дитини, тому розвиток патронатних сімей є сьогодні на часі.

За словами Олега Коваля, зараз в Україні створено 121 сім’ю патронатних вихователів, де перебувало 510 дітей; найбільше їх у Харківській (18 сімей), Черкаській (16), Кіровоградській (15) та Київській областях (12). У 5 областях України немає жодної патронатної сім’ї. Мова іде про Закарпатську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку та Чернівецьку області.

Заступник Міністра вважає таку ситуацію неприпустимою, адже патронат може стати реальною альтернативою влаштування дітей від народження до 4 років з будинків дитини. Наразі Мінсоцполітики працює над удосконаленням системи патронатного виховання, зокрема спрощення процедури створення патронатних сімей і запровадження дієвого механізму контролю за умовами перебування у них дітей.

"Кожна дитина повинна виховуватися у родині чи в умовах, наближених до сімейних. Рухаємося вперед і закликаємо місцеву владу до створення патронатних сімей в регіонах!"резюмував Олег Коваль.





На правах реклами