Ми у Facebook
21.02.2020, 16:00

Рівненщина: Борги з аліментів не пускають за кордон

Майже чотири тисячі недобросовісних батьків Рівненщини не можуть виїхати за кордон через борги з аліментів.
Станом на 21 лютого державні виконавці Рівненської області винесли 3657 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржників зі сплати аліментів у праві виїзду за межі України, право кермувати транспортними засобами, користуватися зброєю та полювати.

Загалом у цьому році працівники органів державної виконавчої служби області стягнули 7,3 млн грн аліментів. Довгоочікувані кошти отримали 3177 дітей. З них у зв’язку із застосуванням до боржників санкцій та заборон, які на нормативному рівні значно посилили відповідальність батьків за неналежне виконання своїх обов’язків – 2,7 млн грн.

«З початку року зафіксовано 4 випадки погашення боргів з аліментів батьками, які не змогли перетнути кордон. Наприклад, мешканець Рокитнівського району не зміг виїхати в іншу державу через борг у сумі 81 тис грн. Чоловік не сплачував кошти з 2012 року на утримання своїх трьох дітей. Аналогічна ситуація з боржниками у Дубенському, Костопільському та Демидівському районах» - зазначає заступник начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Юрій Соценко.

Водночас на недобросовісних батьків діють і такі важелі впливу, як накладення штрафів на суму боргу з аліментів:

- у розмірі 30%, де заборгованість складає від 2 до 3 років,
- у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки.
Відтак у 2019 році сплачено штрафів за борги з аліментів на суму 1,3 млн гривень.

Нагадуємо, що статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за несплату аліментів. За таке порушення передбачено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Якщо боржник ухилятиметься від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати.

Повідрмляє пресслужба Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у Рівненській області





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ