Ми у Facebook
01.03.2020, 12:40

Чим корисна гірчиця і як її вибрати? Поради експертів «Корисної програми»

Діжонська, американська, баварська ... Одна найкраще підходить для салатів, інша - для хот-догів, а якась - ідеально підкреслить смак м'яса. У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати гірчицю і чим цей продукт корисний для нашого організму.
На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про гірчицю - найпопулярнішу приправу на українській кухні. З нею навіть найпростіші частування стають по-справжньому пікантними.

«Якби існувала нагорода «Найбільш універсальна приправа», особисто я віддав би її гірчиці, - зізнається Олександр Лук'яненко. - Це ж просто незамінна річ в домі! Її можна додати до м'ясних страв і вишуканих салатів. За допомогою гірчиці можна вимити посуд і до блиску очистити вікна. А при застуді можна додати в тазик з гарячою водою, щоб попарити ноги, або насипати суху гірчицю в шкарпетки».



У зернах гірчиці міститься багато корисних мікроелементів: білок, ненасичені жири, вітаміни і мінерали, які справляють на організм позитивний вплив:

- покращують кровообіг;

- виводять з організму шкідливий холестерин;

- покращують роботу серцево-судинної і нервової систем;

- нормалізують підвищений артеріальний тиск;

- стимулюють травні функції і сприяють швидкому розщепленню жирної їжі;

- зміцнюють імунітет;

- нейтралізують токсини;

- покращують пам'ять.



«Що стосується побічних дій, то вони можуть виникати при надмірному і неконтрольованому вживанні гірчиці, - каже гастроентеролог Галина Салтикова.

- Гірчиця - це приправа, тому не можна заміняти нею звичайну їжу. Вона володіє дратівливим ефектом на слизові і може викликати опік. Бажано вживати не більше 2 чайних ложок продукту в день».



Також у «Корисній програмі» експерт з якості та безпеки продуктів Марія Янчик розповіла, від чого залежить смак гірчиці і як вибрати хороший натуральний продукт:

1. До складу якісної гірчиці обов'язково повинні входити гірчичні зерна або насіння, а не гірчичний порошок. А також винний або спиртовий оцет замість столового. Натуральний продукт не повинен містити рослинного масла, консервантів, барвників, стабілізаторів, ароматизаторів, а також борошна і інших домішок.

2. Натуральна гірчиця повинна мати приємний світло-жовтий або жовто-коричневий колір. Сірий колір приправи вказує на те, що вона приготовлена з гірчичного порошку, а не з зерен або насіння. А консистенція якісної гірчиці повинна бути однорідною, без грудочок і розшарувань.

3. Насіння гірчиці ділиться на 3 види: білі або жовті, коричневі і чорні. При цьому чим темніше зерна, тим гострішим буде смак у готової приправи. Однак виробники не вказують, з якої сировини виготовлений їх продукт. На етикетці упаковки зазвичай вказана тільки ступінь гостроти гірчиці: гостра, негостра або середньої гостроти.

4. Гірчицю бажано купувати в прозорій скляній банці, а не в пластмасовій і не в тюбику. У прозорій скляній банці видно консистенцію і колір продукту. Якщо гірчиця покрита темною скоринкою або на поверхні утворилися бульбашки і масляні краплі, значить, продукт зіпсований.

5. При виборі гірчиці зверніть увагу на термін придатності: він не повинен перевищувати 45 днів. Якщо виробник вказав більш тривалий термін, значить, в гірчицю додані додаткові консерванти.

Більше корисних порад про гірчицю - у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: https://youtu.be/bxOr_2Ko_A4



Текст і фото - пресслужба Інтер





На правах реклами