Ми у Facebook
12.03.2020, 14:00

Робота для фрілансерів: переваги та недоліки

Фриланс поступово набуває все більшої привабливості. У теорії така форма зайнятості дозволяє самостійно регулювати навантаження, утримувати баланс між роботою та особистим життям і залишає час на реалізацію власних проєктів.
Та й роботодавці, серед яких здебільшого панують досить традиційні погляди на формати співпраці з найманими фахівцями, не проти час від часу звернутись до послуг таких співробітників. Експерти hh.ua |grc розповідають, які саме завдання компанії були готові делегувати фрилансерам та що пропонують за їхню роботу.

ВАКАНСІЇ ДЛЯ ФРИЛАНСЕРІВ



Аналіз бази вакансій, розміщених на hh.ua | grc протягом 2019 року, показує, що найбільша активність припадає на IT-галузь: причому як у розрізі галузей компаній, які розміщують вакансії, так і в плані того, кого саме шукають роботодавці. Так, протягом 2019 року в 40% вакансій для фрилансерів йшлося про розробників або тестувальників ПЗ, а 59% пропозицій про роботу розмістили саме IT-компанії. Певним попитом користуються також спеціалісти профсфери «Маркетинг» (найчастіше – інтернет-маркетологи, копірайтери, SMM), HR-менеджери, дизайнери, менеджери з продажів.

При цьому за пропоновану роботу більше половини роботодавців були готові платити менше 16 500 грн. Звичайно, що у випадку з фрилансерами оплата найчастіше залежить безпосередньо від обсягу виконаної роботи: у копірайтерів – від кількості текстів чи знаків, у HR-менеджерів – від кількості знайдених та найнятих для компанії співробітників тощо.

А ЩО, КРІМ ГРОШЕЙ?

Роботодавці, які не хочуть сісти на «кадрову дієту», мають турбуватись не тільки про конкурентоспроможність зарплат, котрі вони пропонують своїм працівникам і потенційним співробітникам. Кандидати звертають увагу й на можливості для набуття нових знань і навичок, широкі кар’єрні горизонти, дотримання work&life balance, колектив, особу керівника тощо.

При цьому є певна кореляція між цінністю тих чи інших чинників і формою зайнятості респондентів. Так, фрилансери після достойної оплати праці цінують work&life balance, зручний графік, переживають, чи зможуть «спрацюватись» з керівником та колективом. Особистісне та кар’єрне зростання, можливість набувати нові знання теж перебувають далеко не на останньому місці при виборі роботи.

НЕДОЛІКИ ТА ПІДВОДНІ КАМЕНІ РОБОТИ ФРИЛАНСЕРОМ

Незважаючи на те, що така форма зайнятості, як фриланс, обіцяє лише переваги, на практиці без підводних каменів не обійшлось. До чого мають бути готові пошукачі, які хочуть піти «на вільні хліба»?

1. Необхідність постійної самоорганізації та самоконтролю. Якщо вчасно не виробити власний графік і не дотримуватися його, можна опинитися у владі ліні. Потрібно постійно тримати себе в тонусі, не відволікатися на сторонні справи. Адже далеко не всі друзі й родичі зможуть серйозно сприймати вашу діяльність. Будьте готові до відмови на репліки на кшталт: «А тобі ж не складно зробити те-то, у тебе ж вільний графік?» або «зганяй туди-то, а то я в офісі, мені не можна».

2. Конкуренція. Фрилансери змушені постійно змагатись за потрібні проєкти. Крім величезної психологічної шкоди, ситуація ще більш ускладнюється, коли конкурент перемагає не тому, що вміє робити щось краще, а через більш вигідну пропозицію (наприклад, він запросив менше грошей за роботу). А ще не забувайте про мовний бар'єр. Роботу можуть віддати фахівцю такого ж професійного рівня, але з кращими знаннями необхідної для виконання робіт іноземної мови.

3. Нестабільність заробітку. Може так бути, що замовнику не сподобається робота і він відмовиться від послуги або напише поганий відгук на біржі. А ще бувають дні, коли замовлень — море, а буває і навпаки. Ймовірність періодичного провалу в доходах дуже висока. Досвідчені фрилансери радять відкладати щомісяця як мінімум 10% від заробітку для формування свого роду фінансової «подушки безпеки».

4. Прощавай, пенсіє? Тривалий час трудове законодавство не поширювалось на фрилансерів. Це означає, що писати заяву про прийом на роботу або на відпустку їм не потрібно і притягнути до матеріальної відповідальності їх теж не можна. Але також фрилансеру ніхто не буде оплачувати лікарняні або відпускні. У разі, якщо роботодавець виявиться нечесним, вирішувати всі суперечки доведеться в суді, витратившись на судові витрати і послуги юриста. Хоча законопроект «Про працю» має «узаконити» сучасні форми зайнятості через розширення видів трудових договорів (безстроковий, строковий, короткостроковий, сезонний, з нефіксованим робочим часом, учнівський трудовий договір, трудовий договір з домашнім працівником). Теоретично таке розширення має сприяти поширенню офіційного працевлаштування.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ