Ми у Facebook
15.03.2020, 15:36

В Україні ліквідовують ДАБІ. Замість неї буде три нових структури

фото з kmu.gov.ua

Уряд прийняв рішення щодо ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції та утворення замість неї Державної сервісної служби містобудування, Державного агентства з питань технічного регулювання у містобудуванні, Державної інспекції містобудування як центральних органів виконавчої влади.
Відповідні постанови прийняті з доопрацюванням протягом одного дня на виїзному позачерговому засіданні Кабінету Міністрів за участі Президента України Володимира Зеленського.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання наголосив, що ДАБІ – це корупційна структура, яка поєднала в собі занадто багато функцій: ліцензування, контроль, нагляд, дозволи та ін. і на сьогодні потребує реформування.

Створюючи нові центральні органи виконавчої влади щодо архітектурно-містобудівної галузі, Прем'єр-міністр наголосив, що їхні структури будуть приведені у відповідність до найкращих прикладів, які сьогодні діють у світі.

«Ми створюємо три органи: Державну сервісну службу містобудування, яка виконуватиме реєстраційні функції у галузі будівництва; Державне агентство техрегулювання, яке стане локомотивом реформи технічного регулювання в Україні стосовно параметральної системи, ДБН, єврокодів; Державну інспекцію містобудування, яка здійснюватиме функцію нагляду і контролю у будівництві», - повідомив Денис Шмигаль.

За його словами, ухвалені постанови враховують побажання учасників будівельного ринку, інвесторів. «Це перший крок, який можна було врахувати постановами КМУ, наступний крок – внесення змін у діюче законодавство, далі – розробка електронної системи», - зауважив Денис Шмигаль.

Він наголосив, що держава має контролювати тільки введення будівельного об’єкта в експлуатацію і його відповідність до норм ДБН та вимог законодавства.

Про це повідомляє Урядовий портал, kmu.gov.ua





На правах реклами