Ми у Facebook
27.03.2020, 14:00

"За місяць ми матимемо тисячі збанкрутілих фірм", - рівнянка про карантин для бізнесу

Ситуація з поширенням коронавірусу внесла корективи в життя всіх. Зокрема, чимало підприємців просто припинили свою роботу. То ж що чекає на бізнес - своїми думками поділилася рівнянка Олена Хотенко.
Олена Хотенко може без перебільшення об'єктивно говорити про розвиток бізнесу у таких складних умовах, адже вона є головою ради Інституту податкових реформ, віце-президентом Асоціації платників податків України. Так, рівнянка впевнена, що за бездіяльності влади вже за кілька місяців чимало успішних до карантину бізнесів можуть просто припинити існування.

Дистанційно, але ефективно: як працювати у новому режимі



Наш уряд традиційно з великим ентузіазмом копіює рішення західних колег. Особливе натхнення в українських можновладців викликають заборонні та обмежуючі постанови і закони: які види діяльності варто припинити, як мають функціонувати аптеки, чим мають торгувати магазини і яким чином можуть собі дозволити працювати заклади громадського харчування. Таких «червоних прапорців» навколо підприємця сила-силенна.
Але не можна забувати, що західний досвід не обмежується заборонами. В розвинутих країнах є чимало прикладів нормативних документів, що зорієнтовані на підтримку бізнесу. І США, і країни ЄС беруть на себе частину витрат по компенсації заробітних плат найманих працівників, звільняють підприємства від податків пов'язаних з найманими працівниками, намагаються зняти з бізнесу вантаж прямих і непрямих податків, як під час карантину, так і на довший період.
Звичайно, можна знову ввести заборону на звільнення працівників та вимушені безоплатні відпустки - бізнес все одно стоїть. Але якщо не зменшити фіскальне навантаження, за місяць ми матимемо тисячі збанкрутілих фірм, котрі до карантину були цілком успішними і прибутковими. Такою політикою уряд відправить в кому малий і середній бізнес одразу після закінчення епідеміологічних обмежень. А враховуючи, що ринок праці суттєво збагатився за рахунок повернення в країну заробітчан, котрі навряд чи поїдуть знову «на багатші села», ми матимемо бум безробіття і під апарат штучного дихання доведеться відправляти всю економіку держави.

Єдині ліки, котрі можуть зупинити повільне винищення мікро-, малого, і середнього бізнесу - це зважена програма державної підтримки по заробітним платам найманих працівників і податкових канікул для підприємців.

Ми повинні створити умови для повернення людей на робочі місця після карантину. Інакше гарантовано матимемо нескінченні черги безробітних, що вимагатимуть соціальної допомоги, спустошуючи бюджет, котрий не буде кому наповнити





На правах реклами