Ми у Facebook
28.03.2020, 18:20

Поради від експертів «Стосується кожного»: Як втримати на карантині літніх людей?

Незважаючи на статистику високої смертності від коронавірусу серед людей саме похилого віку, переконати старше покоління залишатися вдома дуже складно. Що ж робити, якщо батьки не хочуть залишатися вдома і не визнають небезпеку пандемії?
«Стара гвардія» багато пережила в ХХ столітті й не збирається капітулювати перед «якимось грипом». Крім того, багато хто вважає, що досить пожили і їм взагалі нічого втрачати. Що ж робити, якщо батьки не хочуть залишатися вдома і не визнають небезпеку пандемії? Для початку - зрозумійте причину їх активності, радять досвідчені психологи Наталія Ломоносова і Віра Романова, експерти соціального ток-шоу «Стосується кожного» телеканалу «Інтер».

1. Припиніть давати поради і коментувати їх дії - рекомендує Віра Романова:



«Приберіть емоції. Почніть говорити з ними виключно на мові цифр і аналітики. Саме так чинить більшість ЗМІ. В цьому випадку є шанс, що в численних розмовах з друзями і знайомими вони швидко обміняються цією інформацією і достатньо налякають один одного фактами про пандемію, щоб рідше покидати межі будинку».

2. Не залишайте наодинці з емоціями.

«Коли людина сильно нервує, у неї виникає непереборне бажання діяти й розділити з кимось емоції, - каже Наталія Ломоносова. - Тому той, хто живе один, буде прагнути на вулицю, щоб з кимось поговорити. Обов'язково два, а краще - три рази на день телефонуйте батькам. Просто так. «Мамо, я дзвоню дізнатися, як ти себе почуваєш. Розкажи, як ти переживаєш це все. Як ти заспокоюєшся? Що ти поїла? Які в тебе плани?» Щоб вони знали, що три рази в день їм точно є з ким поговорити». Віра Романова рекомендує всій родині об'єднатися: «Дзвоніть їм кілька разів на день на стаціонарний телефон. Просто дізнатися, як їх мігрень або біль в колінах. Як поживає їх улюблений кіт і які новини розповіла подруга по телефону. Але телефонуйте саме на стаціонарний. І інших родичів попросіть. Так вони будуть чекати ваших дзвінків, не виходячи з дому».



3. Оточіть турботою. «Вийти на вулицю для старших родичів зараз - це один з варіантів налякати всіх і змусити приїхати і проводити разом більше часу, - вважає Наталія Ломоносова. - Якщо ви дасте їм відчути, що ви про них дбаєте, що ви про них думаєте, хвилюєтеся, люди у віці заспокоються. Кілька дзвінків в день, точні інструкції: мама або тато, я привожу тобі продукти і необхідні ліки, займаюся платіжками, а ти нікуди не виходиш, зараз ти повністю покладаєшся на мене. У цьому сенсі для них райський час: дитина їм дзвонить, любить, переживає, піклується. Крім цього, потрібно подумати про те, щоб у них було що дивитися і чим займатися. Щоб вони не моніторили самостійно весь простір ТВ або Інтернету, не збирали цей негатив. Домовтеся, на якому каналі або порталі вони будуть раз в день дивитися випуск новин - щоб джерело заслуговувало довіри. В інший час - улюблені книги і серіали або телеканал на кшталт Discovery. Це дуже допомагає заспокоїтися. Щоб людина не знаходилася в тиші, перебувала не в стресі, а в комфортній атмосфері».

4. Подумайте про їхніх самотніх друзів - підказує Віра Романова: «В цей час варто подбати не тільки про своїх літніх батьків, бабусь і дідусів, а й про їх близьке оточення. Саме похід до тітки Шури, що живе на іншому кінці міста, з метою перевірити, як вона там одна і не самотньо їй, може стати головним поштовхом до виходу з дому. Привезіть продукти тітці Шурі, розберіться з її платіжками. Ваша мама чи бабуся буде спокійна - будете спокійніше і ви». Крім того, допоможіть організувати комунікацію між вашими близькими і їх друзями, продовжує Віра Романова: «Їм дуже важливо не втратити це спілкування. Навчіть користуватися Skype або відеодзвінками по Viber і месенджер. Попросіть дітей або онуків подруги зробити те ж саме. Так вони отримають потрібне спілкування, не виходячи з дому».

5. Підключіть навколишніх - рекомендує Наталія Ломоносова: «Навіть якщо ви виконаєте всі попередні пункти, не факт, що у вас вийде утримати ситуацію під контролем. Люди старшого покоління хочуть дати всім зрозуміти: вони найголовніші, ніхто їм не указ. Іноді вони виходять просто з шкідливості, наперекір. Одна моя близька знайома ось так виходила: в парк пройтися, попити кави. На третій день дівчина в кіоску, де знайома купувала каву, сказала: «Ідіть додому. Я вам кави більше не продам». Та прийшла додому і поділилася з домашніми: «Напевно, і правда, не буду ходити». Виявилося, що не тільки її діти, а й інші люди вважають, що їй потрібно сидіти вдома. І це спрацювало. Якщо ми всі, люди молодого і середнього віку, візьмемося за наших улюблених старих, це спрацює. Бачите на вулиці літню людину - зупиніть, поговоріть, відправте додому, дайте їй зрозуміти, що це не тільки її син кричить на неї, хоче, щоб вона закрилася вдома, і не хоче розуміти, як їй важко, нудно і хвилююче. Що це важливо для всіх».

Загалом, не будьте байдужі - і до своїх родичів, і до літніх знайомих або сусідів. Бережіть себе, своїх близьких і будьте здорові - це стосується кожного.

Текст і фото - пресслужба Інтер





На правах реклами