Ми у Facebook
28.03.2020, 13:20

На Рівненщині буде лише три або чотири райони

Можливо, це будуть повіти чи округи з населенням не менше 150 тисяч мешканців. Таке укрупнення в рамках адміністративно-територіальної реформи потрібне для зміцнення державної влади, організації нагляду за законністю та для координації діяльності своїх виконавчих органів на місцях.
Фото rv.suspilne.media

Міністерство розвитку громад і територій провело онлайн-обговорення нового субрегіонального рівня шести областей України. Щодо Рівненської області розглянули варіанти – або три, або чотири перспективні райони. Можливо, це будуть повіти чи округи.

“Реформа районів не повинна дуже хвилювати громади, бо важлива в першу чергу для державної влади. Держава, взявши курс на децентралізацію, усі повноваження з районів віддає на рівень спроможних громад. Отже люди після завершення реформи, будуть отримувати усі послуги у своїй громаді, у тому числі ті, за якими вони зараз їдуть до райцентрів. Нові райони (повіти чи округи) будуть потрібні лише державній владі для організації нагляду за законністю та для координації діяльності своїх виконавчих органів на місцях".

Про це сказав заступник міністра розвитку громад і територій В’ячеслав НЕГОДА під час відеоконференції щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Харківської, Кіровоградської, Миколаївської, Полтавської, Рівненської та Чернівецької областей, яку Мінрегіон провів спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

“Формуючи нові райони, в першу чергу ми маємо орієнтуватися не на доступність до центру, а на кількість жителів. Бо у центр району жителям громад вже не потрібно буде їхати, як зараз. Але у районах діятимуть виконавчі органи державної влади, навантаження на яких має бути приблизно однаковим в усіх районах. Тому таким важливим критерієм є кількість населення. За нашими рекомендаціями, які ґрунтуються на європейській практиці, у кожному з майбутніх районів мають проживати не менше 150 тисяч мешканців”, – сказав В’ячеслав Негода.

У Рівненській області ОДА пропонує три перспективні райони: Дубенський, Рівненський, Сарненський.

Експерти й народні депутати, що брали участь у конференції, порадили ОДА переглянути запропоновану конфігурацію, а також розглянути можливість створення чотирьох районів – з додатковим районом у північній частині області.

Народний депутат від Рівненської області Олександр АЛІКСІЙЧУК також зазначив, що варіант ОДА недосконалий і його потрібно доопрацювати і по конфігурації, і по кількості районів.

Напередодні, 26 березня, відбулася відеоконференція щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Вінницької, Волинської, Донецької, Житомирської, Херсонської, Хмельницької областей, повідомляє офіційний веб-сайт Мінрегіону.

РАНІШЕ МИ ПИСАЛИ
2014
На Рівненщині з 16 районів залишиться 3
2015
Як адміністративна реформа вплине на Рівненську область (КАРТА)
2018
Децентралізація повинна завершитися у 2020-му
2019
Україну хочуть поділити на 102 райони
На Рівненщині можуть з’явитися префектури





На правах реклами