Ми у Facebook
02.04.2020, 15:20

Рівненські митці отримають гранти на власні творчі проєкти

Документальний фільм «Нобельське Євангеліє», інтерактивна виставка «Святі книги Волині», презентаційний вебсайт «Рівненський Пантеон: історії видатних рівнян» та набір поштівок «Культурна спадщина Рівненщини». Такі проєкти реалізують митці Рівненщини цього року.
На втілення власних ініціатив вони отримали гранти голови Рівненської облдержадміністрації та голови Рівненської облради.

«Щороку наші митці отримують фінансову підтримку керівництва області. Гранти одержують автори творчих проєктів у галузі літератури, театрального, музичного, образотворчого мистецтва, хореографії, народного мистецтва, кінематографії. Цього року з обласного бюджету їм надійшли кошти в сумі 100 тисяч гривень. За гроші будуть реалізовані творчі ініціативи, що спрямовані на промоцію нашого краю серед подорожуючих, підсилення туристичного бренду Рівненщини як культурного регіону», - зазначила начальниця управління культури і туризму ОДА Любов Романюк.

Так, підтримку отримала ініціатива журналіста та історика Олексія Бухала – створення і популяризація документального фільму «Нобельське Євангелії».

Нагадаємо, цьогоріч виповнюється 500 років цій найдавнішій писемній пам’ятці Полісся. До 2014 року про цю книгу в Україні ніхто нічого не знав. Тому кінофільм допоможе не лише науковцям дізнатися про Євангеліє, але й популяризує книгу в якості культурної спадщини Полісся, розкриє її унікальність. Розмір гранту - 35 тис. грн.

В свою чергу викладачка «Острозької академії» Олеся Гощук отримала грант 20 тис. грн на втілення інтерактивного проєкту «Святі книги Волині».

Виставку облаштують на першому поверсі музею книги в Острозі. Експозиція буде максимально інтерактивна, тактильна, з доступним викладом матеріалу та ілюстративним наповненням. Тут будуть експонуватися три факсимільні видання головних письмових святинь Рівненщини, а також оригінал Острозької Біблії та ще 5 оригінальних священних книг XVI-XVII століть з фондів Острозького музею. Також будуть представлені матеріали про історію їх створення. Передбачається використання інноваційних засобів – 3Dокуляри, 3Dдрук та моделювання, відео-арт.

Ще один проєкт, який буде реалізований – це презентаційний вебсайт для промоції історично значимих рівнян «Рівненський Пантеон: історії видатних рівнян». На нього спрямовані кошти в розмірі 20 тис. грн.

Його авторка Олександра Корчевська-Цехош має на меті перетворити Інтернет-ресурс на віртуальний музей пам’яті. До нього увійдуть історії про людей, які працювали та творили у Рівному. У «Рівненському пантеоні» будуть відображені католицька, єврейська, православна і мистецька сторони міста, що переплітаються у життєвих історіях видатних постатей.

Грант у сумі 25 тис. грн отримає відомий фотограф Олександр Харват. Він підготує та випустить повнокольорові поштівки «Культурна спадщина Рівненщини». На них будуть зображені культурні та історичні пам’ятки області.





На правах реклами