Ми у Facebook
17.04.2020, 08:15

Рівненський священик розповів про Страсну п'ятницю

Триває Страсний тиждень напередодні Великлдня. Сьогодні православна церква вшановує найстрашніший та найскорботніший день. Коли Ісуса Христа розіп'яли на хресті за гріхи всього людства.
Що християнам потрібно знати про цей скорботний день розповідає клірик Свято-Покровського кафедрального собору міста Рівне протоієрей Миколай КАПІТУЛА:



Велика п’ятниця є днем великої скорботи. З впевненістю можна сказати, що цей день став найбільш страшним в історії людства, оскільки безсоромні іудеї взяли і розп’яли на Хресті Господа Слави. Очікуваний Месія був відкинутий Своїм народом. Той Кого проповідували пророки приніс Себе в жертву за гріхи світу.

Розповідь про день страждань Спасителя присутня у кожного з чотирьох євангелістів (Мф. 26. 20-27. 66; Мк 14. 17-15. 47; Лк 22. 14-23. 56; Ін 13. 1-19. 42), згідно котрими все, що відбулося у Велику п’ятницю, не було випадковістю, а було найважливішою частиною домобудівництва (Божественного плану) спасіння. Євангелія оповідають про події, що відбувалися починаючи з ночі четверга і до вечора п'ятниці Страстей: після Таємної вечері і Прощальної бесіди Спаситель з учнями відправився в Гефсиманію (сад біля підніжжя Оливної гори), де вони провели частину ночі (учні в дрімоті, а Христос - у молитовному подвигу) до приходу Іуди Іскаріота з озброєним натовпом від первосвящеників і старших ізраїльських. Господь Ісус був заарештований, а його ученики розбіглися. Ісус Христос був відведений до первосвященика Анни, а потім постав перед Кайяфою (до світанку) і судом синедріону (вранці), який засудив Його до смерті.


Читати більше





На правах реклами