Ми у Facebook
20.04.2020, 14:45

COVID-19: уся необхідна інформація для рівнян (+ВІДЕО, ІНФОГРАФІКА)

фото з narodna-pravda.ua

Епідемія в Україні, на жаль, триває. Тому ми зібрали усю необхідну інформацію про коронавірус, адже як відомо: поінформований, значить озброєний.
В Україні кількість хворих уже перевалила за 3 тисячі, тож слід більше дізнатися про цей підступний коронавірус.

Що таке COVID - 19?

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

Як він передається COVID-19?

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами
Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини
Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.
Переважає контактний шлях зараження.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об'єктів (тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

3. Як уберегтися? Рекомендації щодо профілактики COVID-19:

Як ідеться на офіційному порталу Кабміну "Коронвавірус в Україні" (https://covid19.gov.ua/) потрібно:

мити руки з милом понад 20 секунд;

(Google створив дудл, який розповідає про належну гігієну рук)



Відео належить GoogleDoodles на Youtube

Крім цього потрібно:


фото з facebook.com/moz.ukr/
фото з facebook.com/moz.ukr/


не торкатися руками очей, носа, рота;
чхати і кашляти — у згин ліктя або прикриваючи рот і ніс серветками;
регулярно провітрювати приміщення;
дезінфікувати поверхні;
дотримуватися дистанції у 1,5 метри з людьми;
уникати рукостискань, поцілунків, обіймів.

Як можна оцінити свої ризики захворіти на COVID-19?


На офіційному порталу Кабміну "Коронвавірус в Україні" уміщений консультативний тест на уточнення наявних або вірогідних симптомів захворювання.

Результат даного обстеження не є повноцінним діагнозом. Обстеження проводиться в інформаційних цілях і не є кваліфікованим медичним висновком.

Пройти тест можна за посиланням.

Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики.

Критерії за якими людина може вважатися контактною:

• Особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19.
• Особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання).
• Особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту.
• Особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок).
• Особа перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру.
• Медичний працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19.
• Працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19.
• Працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які
безпосередньо приймали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для
проведення ПЛР-дослідження навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту.
• Контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі.
• Члени екіпажу, які проводили обслуговування в салоні літака, де знаходився хворий.
• Якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними.

Що робити, якщо ви запідозрили у себе COVID-19: поради від МОЗ

Якщо ви відчуваєте, що можливо підхопили коронавірус, то зберігайте спокій і дотримуйтеся простих правил та рекомендацій від медиків.

Алгоритм дій МОЗ опублікувало на своєму телеграм каналі:



Якщо ви відчули симптоми, які властиві ГРЗ (кашель, температура, загальна слабкість), то потрібно зателефонувати сімейному лікарю.

Якщо крім цих симптомів у вас є задишка, біль у грудній клітці, значне збільшення температури, то слід зателефонувати на екстрену лінію 103 й викликати бригаду медиків.

До приїзду медиків слід підготуватися:

1. Провітрити кімнату.
2. Відчинити двері.
3. Одягнути маску.

Медики оцінять ваш стан та визначать, чи є потреба у госпіталізації.

Якщо потреби у госпіталізації немає, то медики нададуть поради щодо самоізоляції та попросять звернутися до сімейного лікаря, а якщо такого немає, то на регіональну гарячу лінію щодо коронавірусу.

Якщо є така потреба, то до вас направлять медичних працівника, який візьме біоматеріали для лабораторного обстеження на COVID-19.

Якщо покази до госпіталізації є (за середнього і важкого перебігу захворювання), то вас заберуть в одну із визначених лікарень.

Куди зараз звертатися рівнянам, якщо у них немає сімейного лікаря?


Що робити рівнянам, які до цього часу не залагодили усі формальні вимоги і не мають власного сімейного лікаря? Про це дізнався кореспондент ОГО:

«Потрібно звернутися у будь-який центр первинної медико-соціальної допомоги, який зручний. Там підкажуть з яким сімейним лікарем можна заключити декларацію. Краще це робити дистанційно, в телефонному режимі - зателефонувати у приймальню медичного закладу, який їх влаштовує і там нададуть усі необхідні вказівки. Усе це можна зробити дистанційно. Той, хто відчуває симптоми захворювання, повинен неодмінно звернутися до лікаря. Слід зателефонувати у ЦПМСД , а якщо взагалі немає такої можливості, то відвідати медичний заклад, але із застосуванням засобів індивідуального захисту, обов'язково одягнути маску, намагатися не користуватися громадським транспортом, дотримуватися дистанції з іншими людьми й таке інше», - зазначає начальник Рівненського міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів.

Заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко також повідомив, що у разі, якщо ви підозрюєте, що захворіли на COVID – 19, відчуваєте симптоми, то слід зателефонувати сімейному лікареві. Тільки лікар може діагностувати наявність хвороби та визначити подальші дії. За його словами, якщо у вас немає сімейного лікаря через те, що ви не підписали декларацію, то слід зателефонувати у швидку допомогу за номером 103.

Лікування на COVID - 19 - платне?

Як дізнався кореспондент ОГО лікування може відбуватися за державний рахунок:

- Якщо випадок інфікування коронавірусом – підтверджений, то лікування відбувається за державний кошт, поки що це гроші міста. Але тут є важливий нюанс – це лікування тими препаратами, які входять у національний перелік, тобто це ті ліки, які можна купувати за державний кошт. Якщо потрібного препарату немає у згаданому національному переліку, то ми не можемо купити його за державні гроші. Препарати із національного переліку в нас є, - зазначає начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів.

Що робити, якщо вам відмовили у тестуванні на COVID - 19?

Потрібно звернутися на урядову "гарячу" лінію щодо коронавірусу.

Телефони гарячих ліній у регіонах України?

З питань стосовно карантину, допомоги літнім людям під час карантину, алгоритму виявлення та лікування коронавірусної інфекціїї COVID-19 звертайтеся на телефони гарячих ліній у відповідному регіоні.

фото з .kmu.gov.ua
фото з .kmu.gov.ua


Про це повідомляє Урядовий портал.

Як також ставлять діагноз на СOVID-19?

Варто також зазначити, що якщо в країні епідемія, - діагноз ставлять на підставі клінічних та епідеміологічних даних.

Як доглядати за пацієнтом з COVID-19 у домашніх умовах?

Людям із легкими проявами захворювання лікар може рекомендувати залишатися вдома на самоізоляції. У цьому разі необхідно дотримуватися низки правил.

Правила догляду опублікував Центр громадського здоров'я України.



- Розмістіть пацієнта у добре провітрюваному приміщенні.

- Бажано, щоб доглядала одна людина, яка не належить до осіб із ризиком появи ускладнень. Відвідування пацієнта заборонено.

- Члени домогосподарства мають перебувати в окремій кімнаті або підтримувати відстань не менше 1 м від пацієнта. Винятком є матері, що годують грудьми. Вони повинні носити медичну маску, коли перебувають поряд з дитиною, і мити руки теплою водою з милом протягом 20-40 секунд перед контактом.

- Варто обмежити рух пацієнта місцями спільного користування.

- Людина, яка доглядає, має носити медичну маску, коли перебуває в одній кімнаті з пацієнтом.

- Мийте руки після будь-яких контактів із пацієнтом чи його найближчим оточенням.

- Після миття рук з милом витирати їх варто одноразовими паперовими рушниками.

- Прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками. У разі відсутності серветок слід чхати і кашляти у згин ліктя.

- Використовуйте одноразові медичні рукавички для догляду за пацієнтом і прибирання приміщення. До та після зняття медичних рукавичок слід мити руки.

- Рукавички, маски та інші відходи після догляду за пацієнтом складайте в окремому контейнері (поліетиленовому пакеті) в тому ж приміщенні, де перебуває хворий, до їх утилізації.

- Уникайте обміну зубними щітками, предметами спільного користування, постільною білизною тощо. Посуд після індивідуального використання необхідно мити з мийним засобом. Викидати посуд не слід.

- Необхідно щодня очищати і дезінфікувати поверхні в найближчому оточенні хворого, а також ванну кімнату і туалет побутовим мийно-дезінфекційним засобом.

- Прати речі пацієнта можна звичайним милом. Для машинного прання рекомендовано температуру 60–90 °C і звичайні пральні порошки. Забруднену білизну заборонено струшувати, але можна збирати в загальний мішок.

- Люди із симптомами хвороби мають залишатися вдома до зникнення клінічних проявів та отримання негативного результату лабораторних досліджень.

- Якщо у члена домогосподарства виникають симптоми гострої респіраторної інфекції (гарячка, кашель, біль у горлі, утруднене дихання), із ним слід поводитись як із підозрілим на інфікування SARS-CoV-2.

Увага‼️ Усі члени домогосподарства є контактними особами.

У разі появи перших симптомів ГРВІ негайно зверніться до сімейного лікаря. Якщо ви не знаєте, до кого звернутися, телефонуйте на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України для консультації щодо нової коронавірусної інфекції: 0-800-505-840.

Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики.

Де дізнатися нову інформацію про COVID-19?


За повідомленням covid19.gov.ua

Існує кілька ресурсів в мережі Інтернет:

Всесвітня організація охорони здоров'я

Міністерство охорони здоров'я України

Центр громадського здоров’я

Національна служба здоров’я


А також номери телефонів:

Урядова гаряча лінія - 15-45.

Гаряча лінія МОЗ - 0 800 505 201.

Гаряча лінія ЦГЗ - 0 800 505 840.

Довідкова служба НСЗУ - 16-77.


Іще трошки інформації, яка може бути вам корисна:


Як відрізнити COVID-19 від звичайних грипу та застуди?


ТОП ідей чим зайнятись на карантині

Як на Рівненщині подзвонити на гарячу лінію щодо коронавірусу


Шукаємо вихід: Як вигулювати собаку під час карантину

В Україні з'явився телеграм канал з порадами щодо коронавірусу

Як слідкувати за новинами і не панікувати: поради експертів

Як уникнути погіршення психологічного стану під час карантину (+ІНФОГРАФІКА)

Самоізоляція: як правильно цим скористатися?

Правильний догляд за пацієнтом з підозрою на COVID-19

Молитва проти коронавірусу (+ТЕКСТ)

Як зробити медичну маску своїми руками – 12 способів


БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!





На правах реклами