Ми у Facebook
26.04.2020, 14:00

Європа та США готуються виходити з карантину

Світ потроху оговтується й поетапно пом’якшує карантинні обмеження. В яких країнах послабили заборони й відкривають кордони?
Поки Україна на порозі піку захворювань на Covid-19 (3 – 8 травня), й кількість заражених продовжує рости, деякі країни починають потихеньку повертатися до майже нормального життя. Хоч так, як раніше, вже не буде, все ж трохи легше.


ЧЕХІЯ

- Режим надзвичайної ситуації діє з 12 березня.
- Карантин послабили з 24 квітня. Наступні етапи – з 27 квітня, 11 травня, 8 червня.
- Дозволили вільне пересування громадянам, раніше можна було виходити з дому тільки в аптеку, продуктовий магазин, на роботу й назад і ніде не затримуватися. Ще з 20 квітня відкрили місцеві базарчики та будівництва.
- Вже з наступного тижня у країні відновлять навчання у вишах, дозволено працювати автошколам та магазинам площею до 2500 кв. м з окремим входом, фітнес-центрам, бібліотекамта зоопаркам. Дозволили і богослужіння у храмах, але не більше 15 осіб.
- Якщо епідемічна ситуація не погіршиться, з 11 травня планують відкрити торгові центри, музеї, перукарні, відновити заняття для старшокласників, а ще через два тижні – готелі, кав’ярні ресторани. А з 8 червня можуть запрацювати й торгово-розважальні центри.
- Також Чеська Республіка першою в ЄС 24 квітня відкрила державний кордон. Але тільки для своїх громадян. Про це повідомляє Prague morning. При поверненні в країну потрібно буде здати тест на Covid-9 і пред’явити медичну довідку про негативний результат аналізу на коронавірус або дотримуватися 14-денного домашнього карантину.


США

Влада кількох штатів вирішила пом’якшити карантинні обмеження, які запровадили для боротьби з коронавірусом, повідомляє DW.
-Із 27 квітня карантин послаблять у Міннесоті, де дозволять роботу в офісах і непромислових “некритичних” галузях.
- Із 1 травня у Теннессі планують відкрити торговельні мережі та ресторани, а також більшість підприємств за умови, що смертність від коронавірусу не буде рости.
- Губернатори Джорджії та Оклахоми дозволили відкрити салони краси, спа салони та перукарні, щоправда, чи вдасться у таких закладах витримувати соціальну дистанцію, є великі сумніви у президента Трампа і частини громадян.
- На Алясці з певними обмеженнями вже почали відкриватися підприємства, ресторани, магазини роздрібної торгівлі.


БЕЛЬГІЯ

- Карантинні обмеження діють з 12 березня.
- Поступове послаблення обмежень готують у три етапи – з 4, 14 травня і 8 червня.
- Незважаючи на найвищий відсоток в ЄС смертності серед захворілих на Covid-19 (15%), Бельгія оголосила про поступове, поетапне послаблення карантинних обмежень на початку травня. Про це повідомляє видання Le Soir.
- Спочатку, з 4 травня, відновлять роботу промислові підприємства. Через тиждень, 11 травня, відкриються всі магазини.
- На другому етапі, який почнеться 14 травня, повернуться до навчання у школах учні, які мають складати іспити. У класі одночасно навчатимуться не більше 10 учнів, а всі діти, старші 12 років, та вчителі повинні будуть носити маски.
- Крім того, планують відновити роботу музеї та підприємства сфери послуг, які включають контакт з клієнтами (перукарні, салони краси, спа). Дозволять зустрічі зі знайомими вдома, розширять кількість людей, які можуть бути присутні на весіллях чи похоронах.
- Третій етап запланований на 8 червня – почнуть відновлювати роботу туристичний бізнес.
- Разом з тим, запроваджується “масковий режим” – обов’язкове носіння захисних масок у громадському транспорті та школі.
Прем'єр-міністр Бельгії Софі Вільмес заявила, якщо кількість нових заражень знову зросте, не виключене повторне запровадження скасованих обмежень.


АВСТРІЯ

Карантин у школах запроваджений в середині березня.
- Минулого тижня в країні почалися перші послаблення карантинних обмежень: відкрилися невеликі магазини до 14 кв.м, садові та господарські точки.
- Великі торгові центри та перукарні залишаються закритими до 1 травня.
- Австрійські школи почнуть поступово відновлювати навчання з 4 травня. Перші повернуться до навчання старшокласники, які у цьому році складають випускні іспити, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro. Класи поділять на дві групи, навчатися учні у приміщенні школи будуть позмінно: одна група - у понеділок-середу, друга – у четвер-п’ятницю. Учні старші 10 років у приміщенні школи повинні будуть носити маски.
- На другому етапі, за такою ж моделлю відновлять навчання початкова й середня школа (діти віком 6-14 років). Третій етап запланований на 29 травня – для учнів, старших 14 років. Крім того, на літо планують запустити додаткові курси для тих учнів, у яких у зв’язку з дистанційним навчанням погіршилася успішність.
- Ресторани та готелі можуть поступово почнуть відкриватися з середини травня, також будуть дозволені богослужіння з 15.05.2020.

ІТАЛІЯ

Карантин діє з 10 квітня, продовжений до 3 травня.
- У безпечних регіонах із 24 квітня вже почали працювати окремі виробництва.
- Із 4 травня, залежно від епідемічної ситуації, обережно й поетапно відкриватимуть будівництва, бари, кафе та ресторани, дозволять торгівлю та одинокі пробіжки й відвідини стареньких родичів.
- Відновлення туристичної галузі, навчання у школах та відкриття закладів культури очікується восени, не раніше вересня.
- Кордони для іноземних туристів будуть закриті щонайменше до кінця 2020 року.


ІСПАНІЯ

Жорсткий карантин діє з 14 березня.
- Із неділі, 26 квітня, Іспанія пом’якшує карантин для дітей, яким суворо заборонено покидати дім чи квартиру із самого початку карантину. Дітям до 14 років можна буде виходити з дому один раз на день на одну годину в період з 8:00 ранку до 10:00 вечора за один кілометр від будинку у супроводі відповідального дорослого. Прогулянки у парках заборонені.
- Із 2 травня дозволять прогулянки та заняття спортом дорослим, гуляти можна буде удвох, якщо мешкають разом.
- Якщо ситуація не погіршиться, влада обіцяє після 11 травня поступове зняття карантинних заборон. У травні можуть відкрити для екскурсій музеї під відкритим небом.
- Що стосується курортів та туристичної галузі, то Іспанія не планує приймати закордонних туристів раніше 2021 року.


ФРАНЦІЯ

Карантин, який оголошено з 17 березня, продовжено до 11 травня.
Після цієї дати, можливо, відкриють школи, коледжі та виші. При цьому бари, ресторани та кафе залишаться під забороною, а план поступового виходу Франції з карантину президент Макрон обіцяє оголосити 28-29 квітня.


НІМЕЧЧИНА

Карантин діє з середини березня.
- Із 20 квітня в деяких федеральних землях дозволили відкривати школи для старшокласників і магазини площею 800 кв.м, меблеві магазини тав майстерні з ремонту велосипедів. Садочки закриті.
Якщо епідемічна ситуація не погіршиться, можливі подальші пом’якшення не раніше 6 травня, пише DW з посиланням на заяву канцлера Ангели Меркель, яка розкритикувала за квапливість керівництво окремих земель.


ПОЛЬЩА
Карантин у Польщі почали пом'якшувати з 20 квітня. Зняття карантинних обмежень буде поступовим, у 4 етапи. Можна прогулюватися, відвідувати ліси та парки, самостійно ходити вулицями особам старше 13 років, у магазинах запускають більше покупців. Але умови безпеки: закритий ніс та рот, збереження дистанції не менше 2 метри. Не відчинятимуться школи й дитсадки до 24 травня. Дитячі майданчики поки закриті. Робота, наскільки це можливо, віддалена.


Фази виводу Польщі з карантину. Інфографіка з twitter.com/PremierRP

До речі, Польща продовжила легальне перебування українцям.


УКРАЇНА

Уряд 3 квітня посилив обмеження в Україні для боротьби з новою коронавірусною інфекцією COVID-19.
- 11 березня Кабінет міністрів України ухвалив Постанову № 211, якою заборонив відвідування закладів освіти і проведення всіх масових заходів. Щоб запобігти поширенню на території України коронавірусу COVID-19З, з 18 березня по 3 квітня по всій Україні оголошено карантин, його продовжено до 24 квітня, потім до 11 травня.
- На засіданні уряду 24 квітня оприлюднено план виходу з карантину, який складається з 5 етапів.

Коли і як Україна виходитиме з карантину (+ІНФОГРАФІКА)

Тим часом на Рівненщині готуються дивувати туристів.

Більше оперативної інформації про те, з допомогою яких обмежень та заборон інші країни протидіють пандемії коронавірусу, щодня публікує офіційний сайт Міністерства закордонних справ України.





На правах реклами