Ми у Facebook
26.04.2020, 14:40

Увага, нові правила грошових переказів та поповнення рахунків

Тепер при певних платіжних операціях з 28 квітня треба обов'язково пред'являти документи або свою банківську картку для ідентифікації особи.
Набуває чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення".

"З 28 квітня 2020 року встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника та отримувача, що повинна супроводжувати переказ коштів, однак це, за оцінками Національного банку, не матиме суттєвого впливу на здійснення переважної більшості операцій із переказу коштів, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті НБУ.

Для цілого ряду банківських операцій, що перевищують поріг в 5 000 грн (зараз ця сума становить 15 000 грн), у касі чи менеджеру необхідно буде пред'являти документи, що засвідчують вашу особу.

А як з поповненням рахунків через банківський термінал?

Треба буде вставити у термінал свою картку для ідентифікації, якщо ви:

- відправляєте грошові перекази без відкриття рахунка на суму більшу 5 000 грн;

- поповнюєте рахунки інших осіб, переводите комусь гроші на картку, якщо сума більша 5000 грн;

- поповнюєте власні рахунки в платіжних терміналах на суму більшу 5 000 грн;

- оплачуєте товари або послуги за допомогою переказу коштів
(наприклад, при доставці з післяплатою, за посилку, яку потрібно отримати у відділенні поштового оператора), якщо вартість посилки перевищує 5 000 грн.


Для готівкових грошових переказів, поповнення рахунків, оплати товарів та посилок на суму до 5 000 грн нічого не зміниться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому банки, ломбарди та Укрпошта працюватимуть в карантин?


Які виплати на суму більшу 5 000 грн залишаються без обмежень?

- оплата за житлово-комунальні послуги, сплата податків, штрафів або інших обов'язкових зборів та платежів (незалежно від суми);

- погашення по кредитах - до 30 тисяч грн;

- зняття грошових коштів з особових рахунків;

- оплата товарів і послуг за допомогою банківської картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми).

Національний банк України надіслав роз’яснення банкам та небанківським фінансовим установам листом від 13.04.2020 №25-0006/18603.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами