Ми у Facebook
03.05.2020, 14:00

Що зміниться у травні 2020

Найбільш очікувана подія останнього місяця весни – скасування карантину. Що планують в уряді? Кому найбільше пощастить у фінансовому плані й чи порадує погода українців?
КАРАНТИН

До 11 травня в Україні продовжено карантин. Після цього, якщо ситуація не погіршиться, уряд на своєму засіжанні 6 травня може його послабити чи навіть зняти деякі обмеження.

Наприклад, дозволять відкрити парки та сквери, невеликі непродовольчі магазини, перукарні, салони, але з дотриманням необхідних санітарно-гігієнічних норм. Громадський транспорт, вочевидь, і надалі працюватиме з обмеженнями – поки що доставлятиме на роботу медиків та працівників інших сфер.

Як заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 1 травня, з “11 травня ми будемо робити пом’якшення, бо на сьогодні це дозволяє ситуація. Ми будемо впевнені, що ці дії у майбутньому не погіршать ситуацію”.

МОЗ готує перелік вимог, які дозволять працювати кав’ярням та салонам краси

А от коли закінчиться карантин взагалі - поки що невідомо. Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 11 травня Україна планує перейти на так званий адаптивний регіональний карантин. Це означає, що в разі загострення епідеміологічної ситуації в окремих регіонах, обмежувальні заходи буде посилено саме там, а не по всій країні.

Однак в уряді зазначають: якщо кількість випадків зараження на коронавірус буде зростати, чинні заборони збережуться, інформує “Громадське”.

Серед останніх послаблень карантину - з 1 травня у Україні дозволили роботу продовольчих ринків.


ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ

За умовами пенсійної реформи, індексація пенсій залежно від середньої заробітної платні та інфляції має відбуватися автоматично. Із 4 травня має розпочатися виплата індексованих пенсій, яка була запланована згідно з Пенсійною реформою ще у березні.

Підвищену пенсію, в середньому на 259,41 грн, отримають 8,4 мільйона пенсіонерів. У Мінсоцполітики підкреслили, що гроші на підвищення пенсій закладені в Державний бюджет 2020 року. Індексація пенсій буде проведена згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2020 № 251 “Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремих категорій населення у 2020 році”.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що в середньому підвищення пенсій становитиме 260 грн, а мінімальне - 100 гривень.

Як уточнили у Пенсійному фонді України, якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії буде меншим за 100 гривень, буде встановлено доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Індексовані виплати нараховані пенсіонерам за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника та за вислугу років. А ось пенсії держслужбовців, працюючих пенсіонерів, колишніх суддів і прокурорів, а також нових пенсіонерів не збільшаться.

Також з травня 2020 року збільшиться розмір мінімальної пенсії. Для чоловіків, що мають стаж 35 років, і жінок, які мають стаж 30 років, мінімальна пенсія зросте до 2100 гривень.

Крім того, одноразову доплату - від 900 до 4120 грн – до 5 травня мають отримати ветерани війни.

Нагадаємо, у квітні пенсіонерам, які отримують менше 5 000 грн, у зв’язку з карантином виплатили одноразову доплату в 1000 гривень.

Що потрібно знати про соцдопомогу на карантині?


ЦІНИ, ТАРИФИ

Ціни на газ для промисловості у травні знову знизяться - приблизно на 15% у порівнянні з квітнем. Мінімальна ціна для споживачів, які не мають боргів і купують понад 50 тис. кубометрів, становитиме 4105,2 грн за тисячу кубів. А от якою буде роздрібна ціна на газ для населення у травні, стане відомо після свят, але вже можна прогнозувати, що вона також буде меншою, ніж у квітні.

У травні на 20% зростуть деякі тарифи мобільного зв’язку


КІНЕЦЬ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

Коли закінчується навчальний рік 2019-2020 - школи вирішують самостійно. Міністерство освіти і науки України 16 квітня опублікувало офіційне роз'яснення, що робити навчальним закладам незалежно від термінів карантину. Наприклад, рівненські школярі закінчать навчальний рік дистанційно 29 травня. Святкувань Останніх дзвоників та випускних у зв'язку з карантином не буде.

Як проходитиме ЗНО в умовах епідемії коронавірусу?

СВЯТА, ВИХІДНІ

На українців, які працюють, очікують два травневі вікенди – по три святкові вихідні поспіль – 1-2-3 і 9-10-11 травня.

Травневі свята українці відзначатимуть вдома

Найбільше релігійне свято – Вознесіння Господнє, яке відзначають християни східного обряду на 40 день після свята Воскресіння Христового (Великодня).

Офіційні вихідні та святкові дні у травні 2020


ПОГОДА

Погода в Україні у травні буде нестійкою та досить примхливою. Атмосферні фронти очікуються на початку та в кінці місця. Щоправда, дощі литимуть нерівномірно, а в деяких регіонах буде спекотно і сухо.

Як розповіла виданню Сьогодні завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДержНС і НАН України Віра Балабух, травень буде теплим і з кількістю опадів близькою до норми – це 60-80 мм в більшості регіонів. Але картина по регіонах виявиться різною: на півдні можливий брак дощів, а на півночі та в Карпатах – надлишок опадів. Погода весь місяць очікується нестійкою через декілька циклонів, які стануть переміщатися територією України і принесуть грози, шквали. “Але ці циклони невеликі, тому очікувати, що дощі пройдуть скрізь, не доводиться", каже Віра Балабух.

За її оцінкою, в травні погода буде більше літньою, ніж весняною, тобто середньодобова температура перевищить +15 градусів. Вдень максимальна температура перейде за 25 градусів тепла, ночі теж виявляться досить теплими, вище +10 градусів. Але травень – примхливий місяць, тому зберігається невелика ймовірність нічних заморозків.

Відомий народний синоптик Леонід Горбань дає детальніший прогноз на останній місяць весни. "Травень очікується спекотним і посушливим, в середині місяця два тижні без опадів, – розповів Леонід Горбань. – На початку травня пройдуть дощі, але через кілька днів почнеться спека. До 8-10 травня денна температура дійде до 27-30 градусів тепла, до середини місяця стане трохи прохолодніше, 27-29 тепла. Опадів не буде майже по всіх областях, крім Карпат. Після 20 травня температура спаде до комфортних 23-25 тепла, але з 25 травня розпочнуться дощі. Їх принесуть циклони з півдня і південного заходу, тому не похолодає, а, навпаки, потеплішає. Особливо сильні зливи можливі 28-29 травня, в окремих регіонах випаде до 15 мм опадів, майже чверть місячної норми. Але в цілому дощів буде мало, 27-36 мм в залежності від регіону".

За прогнозами фахівців Укргідрометцентру, цьогорічний травень буде трохи теплішим за середньостатистичий, можливі заморозки на поверхні ґрунту, місцями і в повітрі. “Місячна кількість опадів очікується 34-77 мм, в Карпатах 95-120 мм, що в межах (80-100%) середніх значень за базовий період", - розповів виданню Сегодня очільник Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram






На правах реклами