Ми у Facebook
08.05.2020, 14:00

Як перевірити насіння та поліпшити його, щоб краще сходило (ПОРАДИ)

Дивимось, чи зберігся термін придатності нашого посівного матеріалу, перевіряємо "пробники" на якість і "чаклуємо", щоб прискорити проростання насінин.
Насіння огірків, моркви, перців, помідорів, баклажанів можна замочити на добу в розчині стимулятора росту - придбаного в агромагазині чи домашнього (алое, кропива (1:10), вода з бджолиним медом (на 1 л 1 часйна ложка ), біогумус).

Зволожте стимулятором росту серветку, спонж, клаптик бинта або марлі на тарілочці, розкладіть насіння та накрийте тією ж серветкою. Тарілку поставте в тепле місце (+24-25 градусів). Не давайте пересихати. Коли насіння проклюнеться, його можна садити у ґрунт. Перед посівом ящики, контейнери, лотки чи інші ємності теж ставлять в тепле місце. Землю зволожують і тричі поливають розчином гумату натрію. Перший раз після посіву, другий - після пікіровки, третій - через 2 тижні.

Насіння кукурудзи (гороху, квасолі, бобів) перебирають, великі насінини без пошкоджень витримують у 5% сольовому розчині протягом 5 хвилин для перевірки на схожість. Висаджують тільки ті, які в процесі замочування осіли на дно.

Насіння петрушки, яке може сходити лише на 12-22 день, рекомендують полити гарячою водою +50 градусів, щоб змити ефірні олії, якими вкрите насіння для захисту і які уповільнюють процес проростання.

Щоб прискорити процес проростання моркви, який може тривати до 12-28 днів, необхідно розчинити 1 неповну столову ложку попелу (золи) в 1 літрі досить теплої води (не нижче +30 градусів).

Насіння помістити у мішечок або вузлик з марлі або полотнинки й замочити в цьому розчині на 24 години. Після замочування насіння промити і помістити на 5 хвилин у морозильну камеру для загартовування, просушити і тоді вже сіяти.

Насіння селери дуже довго проростає через високий вміст ефірних олій. Тому перед сівбою рекомендується занурити його в полотняному мішечку на 20 хвилин в гарячу воду, після чого відразу занурити їх на 20 хвилин в дуже холодну воду. Потім залишити на вологій серветці у теплому приміщенні, поки проклюнеться. Далі - змішати з вологим піском й посіяти в контейнер чи на грядку.

Найкраще сходить насіння перцю середнього розміру, попередньо продезінфіковане рожевим (2%) розчином марганцівки і витримане протягом 5 годин в розчині золи (20 г на 1 л води).

Насіння кропу дадуть дружні сходи та пишну зелень, якщо перед сівбою їх замочити на 72 години в гарячій воді. У процесі замочування воду необхідно міняти не менше 5 разів.

Насіння редиски можна попередньо замочити на 48 годин.

Процес появи паростків зеленого салату прискорить замочування насіння у будь-якому стимуляторі росту. Після цього насіння треба прополоскати чистою водою.

БІЛЬШЕ КОРИСНИХ ПОРАД:

Перевіряємо насіння на схожість

Готуємо насіння до посіву: поради городникам

Готуємо насіння моркви до сівби

Чому не сходить на грядці петрушка

Як правильно сіяти моркву, щоб отримати хороший урожай

Замість ґрунту - туалетний папір: сіємо на стрічку

Посівний календар на травень 2020 року

Підписуйтесь на новини "ОГО" у соцмережі Facebook та у Telegram





На правах реклами