Ми у Facebook
15.05.2020, 14:00

Допомога по безробіттю підприємцям та фрілансерам. Як це працює?

Державний центр зайнятості надав роз'яснення, чи мають право на статус безробітного люди, які працювали неофіційно, і які виконували роботу за за цивільно-правовим договором.
Начальник Управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості Інна БОНДІНІ в інтерв'ю виданню Главком розповіла, хто з безробітних і на яку допомогу з часткового безробіття у зв'язку з карантином може претендувати й відповла на найбільш актуальні питання.

Якщо шукач роботи є фрілансером і має непостійний дохід, чи має він право на отримання допомоги по безробіттю?

- Якщо людина виконувала роботу відповідно до цивільно-правового договору і цей договір закінчився, тобто виконання робіт чи послуг припинилося, і далі людина послуг не надає або не виконує роботу, то справді, вона може звернутися до служби зайнятості і має право на статус безробітного. Якщо ж людина виконувала роботи неофіційно, особливо якщо це тривало кілька років, ми перевірити такі факти не можемо. Іншими словами, якщо протягом кількох років до звернення у центр зайнятості людина не була зайнятою, відповідно, не мала можливості сплачувати єдиний соціальний внесок до страхових фондів, у такому разі вона не має страхового стажу для отримання допомоги по безробіттю. В залежності від страхового стажу та заробітної плати (доходу) шукач роботи може отримувати допомогу в мінімальному розмірі (650 грн або 1000 грн на період карантину). Якщо ж така особа взагалі не має страхового стажу ї їй 35 і більше років, така особа не має права на статус безробітного і відповідно, виплату допомоги по безробіттю. Звернень саме від таких людей у нас дуже багато.

Про допомогу з часткового безробіття для підприємців, роботодавців малого та середнього бізнесу

Механізм та критерії надання допомоги з причини часткового безробіття на період карантину визначені постановою Кабміну від 22 квітня 2020 р. № 306. На допомогу з причини часткового безробіття для малого та середнього бізнесу уряд вирішив виділити 4,7 млрд грн.

Безпосередньо сама допомога на період карантину надається за кожну годину, на яку працівникові скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Розмір допомоги не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом, - пояснила Інна Бондіні.

Як роботодавцю оформити допомогу по частковому безробіттю (ІНСТРУКЦІЯ)

Який мінімальний та максимальний розмір допомоги з безробіття?

Розмір допомоги у випадку безробіття залежить від страхового стажу за останні 12 місяців, що передують реєстрації у службі зайнятості. Якщо ми бачимо, що за останні 12 місяців страховий стаж людини складає менше 6 місяців, то така людина матиме право на мінімальну допомогу як застрахована особа, а це 650 грн (або 1000 грн на період карантину) у місяць. Якщо за останні 12 місяців страхові внески сплачувалися людиною більше шести місяців, то розмір допомоги буде іти відповідно до середньої заробітної плати на останньому місці роботи, а також, відповідно до загального страхового стажу. Якщо у людини немає узагалі страхового стажу (до 35 років), то така людина вважається не застрахованою особою і мінімальна допомога складатиме 1 тис. грн на період карантину та протягом 30 днів після завершення карантину. Взагалі мінімальна допомога для безробітних для незастрахованих осіб – 650 грн у місяць. Максимальний розмір допомоги може складати 8 408 грн. Понад 7 тис. грн у нас отримують 12% безробітних, 11% отримують від 4 до 7 тис. грн, 33% отримують від 2 до 4,5 тис. грн, 5% безробітних отримують 1,8-2 тис. грн, 18% отримують 1,8 тис. грн, 21% отримують мінімальну допомогу для незастрахованих осіб – це 1 тис. грн. Максимальну суму допомоги можуть отримувати особи, які мають більше 10 років страхового стажу і мають достатньо високу зарплату за попереднім місцем роботи. 8408 грн – це 4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб.

ДО ТЕМИ:
Рівненські працівники отримають компенсацію за вимушене безробіття

Втратили роботу: як отримати державну допомогу? [+ПОРАДИ]





На правах реклами