Ми у Facebook
17.05.2020, 14:00

З’явився сервіс, який допоможе дізнатися долю репресованого родича

17 травня 2020 року - День пам'яті жертв політичних репресій. До цієї дати, яка стосується понівечених доль українців у часи радянського тоталітарного режиму, Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті відкрив Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих.
У центрі надаватимуть безкоштовні консультації та супровід людям, які хочуть дізнатися долю репресованих осіб у 1917 – 1991 роках.

За словами директора Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігоря КУЛИКА, мета новоствореного центру – "підтримати людей, які наважилися розпочати пошук правди як про своїх рідних, так і про свою країну".

"У Центрі БЕЗКОШТОВНО:

📌 надаватимуть консультації всім охочим;

📌 відбуватиметься супровід людей, які хочуть дізнатися долю репресованих осіб у 1917-1991 роках;

📌 допоможуть написати правильні звернення та запити в архіви, щоб отримати всю необхідну інформацію про не тільки про рідних людей, а й історичних постатей та події, які вас цікавлять;

Ми прагнемо розвінчати міф, що архіви – це складні бюрократичні інституції, які є важкими у роботі. Завдання нашого Центру – зробити архівні документи доступнішими та цікавішими як для пересічних громадян, так і для істориків, журналістів і всіх, хто хоче знати більше про комуністичний та нацистський тоталітарні режими.

Зауважимо, що сьогодні Україна є лідером із доступу до архівів репресивних органів на пострадянському просторі. Наша країна відкрила ці документи для всіх охочих ще у квітні 2015 року із правом вільно їх копіювати та розповсюджувати.

Тож не впустіть свій шанс скористатися такою унікальною можливістю і доторкнутися до історії!

Як звернутися до Консультаційного центру - дивіться на картинці.

Будемо вдячні, якщо поширите і поділитеся інформацією з друзями та рідними!" - мовиться у повідомленні у Фейсбук.



До речі, нещодавно з'явився сайт Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті. Поки що він працює у тестовому режимі.

Майже п’ять років тому українці отримали доступ до раніше засекречених матеріалів радянських репресивних органів. Закон України "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" гарантує, що кожен охочий має можливість читати, опрацьовувати й безкоштовно копіювати всі документи репресивних органів, створені до 1991 року.

ДО ТЕМИ:
Три хвилі репресій на Рівненщині
Зведене нанівець покаяння вояка УПА (Блоги)





На правах реклами