Ми у Facebook
16.05.2020, 15:24

На Рівненщині відродять партизанську криївку

фото з rv.gov.ua.

А ще перезахоронять рештки воїнів УПА.
В урочищі Гурби, на Здолбунівщині, де у 1944 році відбувся найбільший бій між військами НКВС та УПА, відродять криївку. Попередня збудована в урочищі 9 років назад і вже близько 2-х років не придатна для відвідування.

Як розповіли в райдержадміністрації, усі експонати, що вдалося зберегти, перебувають на тимчасовому зберіганні у Здолбунівському районному історико-краєзнавчому музеї. Цього року на капітальний ремонт Повстанської криївки в урочищі Гурби з районного бюджету виділено півмільйона гривень.

А знайдені восени рештки воїнів УПА збираються перезахоронити поблизу пам’ятника борцям за волю України, що у селищі Володимирець біля автостанції. Як повідомляють в райдержадмінітстрації, тут планують розширити уже існуючий меморіал українським воїнам.

Таке рішення прийняли представники місцевої влади та громадськість на засіданні оргкомітету, створеного з питань перепоховання останків воїнів УПА. Деталі проекту та його вартість сформують спеціалісти та подадуть на розгляд оргкомітету. Дане питання розглянуть в кінці травня на сесії селищної ради, після чого проситимуть Український інститут національної пам’яті про додаткове фінансування. Провести перепоховання та відкрити оновлений меморіал місцева влада планує під час відзначення Дня Незалежності України.

Про це повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.







На правах реклами