Ми у Facebook
18.05.2020, 13:20

"Не створюйте парникові умови", - рівненський лікар про підхід до профілактики та лікування

Думки рівненського лікаря викликали жваве обговорення та десятки репостів, адже ці слова змушують замислитися кожного.

Часто ми думаємо про те, які підходи обрати в профілактиці та лікуванні. В той час, коли одні піклуються про стерильну чистоту, медикаментозне піднятття імунітету та недопущення хвороб, є і альтернативні думки.

Коли не варто створювати для людини (дитини) парниковий ефект, а дати можливість організму стикатися з хворобами та долати їх.

Рівненський лікар-анестезіолог РОДЛ Павло Сільськовський поділився своїми думками на цю тему. Його публікація викликала жваве обговорення, то ж вважаємо, що її повинні прочитати і ви:

Крик душі рівненського лікаря



Я люблю спостерігати. І от в селі бачив, як господиня вирощувала зелену цибулю. Одну частину вона посадила в парнику, в ідеальних умовах, під плівкою, а іншу - просто неба на підготовленій грядці. Коли зелень підтягнулася, господиня почала її зрізати і возити на ринок. Цибуля з парника підросла раніше і виглядала дуже гарно. Але коли її виносили звідти, дуже швидко починала в'янути. Практично, її потрібно продати за кілька годин, бо вже до вечора вона втрачає будь-який товарний вигляд. Натомість, вирощена просто неба цибуля залишалася такою ж навіть на наступний день після зрізування. Рослина з парника виглядає гарно, але є дуже слабкою. Вона не навчилася боротися з умовами довкілля.

Тепер до медицини. Є 2 підходи до профілактики та лікування:
1 - створити людині парникові умови і, у разі хвороби, замінити ліками всі його захисні механізми;
2 - забезпечити людині (дитині) нормальні умови життя без якихось особливих прибамбасів і, у разі хвороби, допомогти організму побороти недугу. Саме допомогти, а не взяти на себе його роботу.

Кому не знайомі такі історії? Захворіла дитина: піднялася температура, покашлювання, головний біль, почервоніло горло. І починається лікування: 1) 2-3 жарознижувальних для чергування; 2) процес найвірогідніше вірусний - значить противірусні; 3) на всяк випадок - антибіотик; 4) якщо антибіотик, значить, ще пробіотик (не завжди один); 5) є кашель, отже протикашлеві; 6) червоне горло - теж кілька препаратів (таблетки смоктати, розчини зрошувати і полоскати); 7) може на все це обсипати - додамо протиалергічні; 8. як тут ще обійтися без стимуляторів імунітету, додаємо теж. Ну, і так далі, список продовжимо. Готуй, мама, гроші і вже збирай на наступний раз. Бо наступний раз прийде дуже швидко.

Якщо ви справді любите свою дитину і вона навчається в школі, то часто робите уроки разом з нею. Особливо зараз, в умовах дистанційного навчання. Але ви не робите уроки за неї! Чому? Домашня робота була б зроблена швидше, оформлена гарніше, результати і оцінки стали б кращими. Але ми розуміємо наслідки - дитина тоді не розвивається, не стає розумнішою.

Ми створені надзвичайно мудро і Творець передбачив, що час від часу будемо хворіти. І організм чудово знає, що йому робити в такому випадку. Так, йому важко і потрібно допомогти (як дитині з уроками), але не робити все за нього. Організм уміє відновлювати шкіру після опіків, зупиняти самостійно кровотечі, утворювати кров після крововтрати, відновлює волосся після хіміотерапії, зрощує зламані кістки і т.д. Наївно думати, що зустріч з вірусами чи бактеріями для нього - катастрофа. Ще раз повторюся, я говорю про типові випадки.

Людина - істота розумна. І в її квартирі повинно бути чисто. Але це не операційна і там не потрібно стерильності. В хаті має пахнути свіжістю, а не спиртом і хлоркою. Дома добре бачити посмішку твоєї сім‘ї, а не маску чи протигази з вичурними малюнками. Не пий ліки для профілактики. Краще для цього вести здоровий спосіб життя і їсти здорову їжу. Не потрібно дивитися жахи, руйнувати себе, а потім «піднімати» імунітет. Просто не пригнічуй його і він буде на рівні. А коли захворів, спілкуйся з лікарем, який підбере коротший список ліків і допоможе організму, а не зробить усе за нього. Бо результат на початку буде гарним. Віддалені наслідки - не дуже. Щасти!





На правах реклами