Ми у Facebook
18.05.2020, 11:20

Соціальний захист лікарів, які борються з коронавірусом

Медики – одна з перших ланок передачі коронавірусу в Україні. Кожен п’ятий із хворих – медичний працівник. Щоб мотивувати лікарів та медсестер працювати попри небезпеку, держава запровадила премії, а нещодавно – і страхування медичних працівників.
Який соціальний захист гарантують медикам, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

Трикратні надбавки до зарплат

В одному із перших «антикризових» законів, які парламент ухвалив через епідемію COVID-19, держава гарантувала медикам надбавки до зарплат за боротьбу із коронавірусом.

«Зараз чи не найдужче підтримки держави потребують лікарі. Тому, ухваливши сьогодні відповідні закони, ми запровадили доплату медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні у роботах з ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу. Вона складатиме 300% заробітної плати», – заявила тоді заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Однак досі далеко не всі лікарі отримали обіцяні владою надбавки. За даними МОЗ, за березень доплати у 300% до зарплат виплатили у 14 областях. Президент Володимир Зеленський закликав міністра охорони здоров’я Максима Степанова проконтролювати цей процес і пришвидшити виплати медикам, зокрема за квітень.

За інформацією МОЗ, виплати за квітень було затримано через пізнє ухвалення змін до держбюджету-2020. Оскільки кошти для додаткових виплат лікарям надає Національна служба здоров’я України (НСЗУ), то спочатку вона повинна укласти контракти з відповідними лікарнями. Зараз цей процес ще триває. А ось кому виплачувати надбавки безпосередньо у закладі, визначає вже головний лікар.

«Якщо ми говоримо про медичних працівників, які працюють з коронавірусом, то персональний склад цих медичних працівників визначає конкретний головний лікар. Він безпосередньо, як керівник медичного закладу, отримує кошти за лікування хворих на коронавірус, в якому враховано 300% заробітної плати медпрацівника», – зазначив очільник МОЗ Максим Степанов.

За його словами, доплати повинні отримати навіть позаштатні лікарі, які зараз працюють із хворими на COVID-19.

Страхування життя і здоров’я

На початку травня парламент призначив страхові виплати медикам, які постраждали, працюючи з хворими на коронавірус. У Верховній Раді було зареєстровано 3 альтернативні законопроєкти: два від «Слуги народу» та один від «Європейської Солідарності». Парламент проголосував за проєкт №3376-1, авторами якого були депутати монобільшості.

Відповідно до закону, медики, які заразилися коронавірусом під час роботи і впродовж року отримали через це інвалідність, можуть розраховувати на компенсацію. Сума страховки становить не менше 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (зараз 630 600 грн) і залежить від ступеня втрати працездатності.

«Адже ми з вами знаємо, що 90% хворих на COVID-19 переносять його або безсимптомно, або без наслідків», – пояснив голова комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Також закон передбачає страхування на випадок смерті медика внаслідок інфікування коронавірусом. У такій ситуації сім’я загиблого отримає допомогу в обсязі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (зараз 1 576 500 грн). Суму виплачують разово та в рівних частинах членам родини померлого протягом місяця.

Більше того, смерть медика прирівняли до смерті військовослужбовця, що настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, пов’язаних з несенням військової служби. Таким чином, сім’ї такого медпрацівника держава гарантує такі самі права, що й родинам загиблих військових.
Варто зауважити, що це положення було розкритиковане опозицією і деякими юристами.

100% виплати на самоізоляції
Верховна Рада також підвищила обсяг допомоги медичним працівникам, які перебувають на лікарняному через COVID-19. Це стосується випадків, коли лікарі захворіли на коронавірус або ж перебувають на самоізоляції через контакт із хворим на COVID-19. У такому разі медикам виплачується 100% середньої заробітної плати незалежно від трудового стажу.

Крім того, депутати дозволили залучати до боротьби з епідемією волонтерів серед лікарів-інтернів, а також лікарів-спеціалістів, які ще не мають кваліфікаційної категорії.

Щоб підвищити захист медиків та зменшити поширення хвороби всередині закладів охорони здоров’я, запроваджується обов’язкове тестування працівників у лікарнях, які надають допомогу інфікованим коронавірусом.
Депутати сподіваються, що підвищення соціального захисту медпрацівників допоможе уникнути звільнень із лікарень і забезпечить гідну винагороду за ризик.





На правах реклами