Ми у Facebook
22.05.2020, 18:00

Що потрібно їсти ввечері, щоб вранці прокинутися сповненим сил? (ПОРАДИ + ВІДЕО)

У рубриці «Правила їжі» програми «Ранок з Інтером» журналіст Віра Борсук продовжує експеримент: намагається позбутися поганих харчових звичок і виробити хороші - ті, які допоможуть зберегти здоров'я та зміцнити імунітет. То якими мають бути правильний обід і вечеря?
У другому випуску «Правила їжі» програми «Ранок з Інтером» - про те, якими мають бути правильний обід і вечеря, щоб приносити користь організму і допомагати йому боротися з вірусами в будь-який час року.

Правильний обід має бути через три з половиною - чотири години після сніданку.

«Він обов'язково повинен містити салат зі свіжих сезонних овочів», - говорить експерт рубрики «Правила їжі», гастроентеролог Лариса Бойченко. Це можуть бути морква, буряк, гарбуз, селера, редька, всі види капусти. Купувати тепличні помідори і огірки - зовсім не обов'язково.

«Салат повинен бути заправлений оливковою олією, - продовжує Лариса Бойченко. - Соняшникова, кукурудзяна – будь-яка нерафінована олія теж піде. Овочі з олією дають жовчогінний ефект».

З м'яса - яловичина, телятина, птиця, кролик... Ті, хто не вживає м'яса, можуть з'їсти салат зі шматочком хліба. Тільки бажано, щоб він був цільнозерновий.



«І, звичайно, в обід важливі перші страви, - продовжує експерт. - Дуже добре, якщо суп або борщ - пісні, тому що овочеві відвари добре допомагають у перетравленні їжі. Мене часто запитують: а чому європейці не їдять перше? Так. Не їдять. Але все це тому, що в Європі їдять овочі та фрукти в неймовірних кількостях. Хоча і у них бувають супи, крем-супи».

Суп і борщ на бульйоні варто варити тільки з домашньої птиці та вживати не щодня.

«М'ясні відвари мають екстрактивну дію, тобто змушують шлунок працювати більш активно, - пояснює Лариса Бойченко. - Виділення великої кількості шлункового соку, якщо він не затребуваний для перетравлення їжі, призводить до пошкодження слизової шлунка. Тому м'ясні бульйони вживати можна і корисно, але, наприклад, тричі на тиждень».

Вечеря теж повинна бути через три з половиною години після обіду.

«Найкраща вечеря - термічно оброблені сезонні овочі у будь-якому вигляді: відварні, на парі, тушковані, запечені в духовці, приготовані на грилі, - каже Лариса Бойченко. - І біла риба. От саме білу рибу я б хотіла, щоб люди їли практично кожен день. Приготована щадно біла риба - НЕ смажена, а запечена або тушкована, разом з термічно обробленими овочами перетравлюється дуже легко, дає максимальну кількість поживних речовин і не навантажує травну систему». Така їжа буде сприяти відновленню всіх процесів в організмі за ніч. І ви прокинетеся бадьорими, а не розбитими.



«Я розумію зараз, що поширена думка про дорожнечу правильного харчування - міф, - каже Віра Борсук. - Дивіться самі: морожений хек або минтай коштують 60-70 гривень за кілограм, цього одній людині вистачить на тиждень. Тобто на вечерю ви витратите 10 гривень на рибу і стільки ж на овочі, ми ж не з'їдаємо за раз цілу капустину або буряк. Я, наприклад, обожнюю робити овочеве асорті. І це не тільки недорого, але і смачно!»

Чому варто забути про перекуси між обідом і вечерею? Яким повинен бути обсяг з'їденої їжі? І який чай за кількістю вітамінів корисніший лимона, але коштує - копійки? Дивіться в сьогоднішньому випуску рубрики «Правила їжі» програми «Ранок з Інтером»:



Наступного четверга, 21 травня, Віра Борсук розповість, як перехід до правильного харчування та відмова від шкідливих звичок за місяць вплинули на її показники крові. З якими складнощами їй довелося зіткнутися і як експеримент відбився на її бюджеті. Не пропустіть - «Правила їжі» у програмі «Ранок з Інтером» по четвергах.

ДО ТЕМИ:
Які звички в харчуванні знищують наш імунітет (ПОРАДИ + ВІДЕО)





На правах реклами